Παλαιστίνη: Ανοίγει ο δρόμος για έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

Παλαιστίνη: Ανοίγει ο δρόμος για έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου
The shadow of a gunman from the Popular Front for the Liberation of Palestine is cast on a Palestinian flag as he flashes the victory sign, in the Ein el-Hilweh Palesinian refugee camp near Sidon, Lebanon, Tuesday, Nov. 18, 2014, to celebrate an attack on a synagogue in Jerusalem. Two Palestinian cousins armed with meat cleavers and a gun stormed a Jerusalem synagogue during morning prayers killing four people in the city's bloodiest attack in years. Police killed the attackers in a shootout. (AP Photo/Mohammed Zaatari) AP

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε ότι έχει δικαιοδοσία να εξετάσει εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στα παλαιστινιακά εδάφη. Η αντίδραση της Ουάσινγκτον.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε ότι έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει εγκλήματα πολέμου ή άλλες ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη ποινικής έρευνας, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.

Οι δικαστές ανέφεραν ότι η απόφασή τους βασίστηκε στους κανόνες δικαιοδοσίας που περιγράφονται στο ιδρυτικό του ΔΠΔ και δεν συνεπάγεται κάποια προσπάθεια να καθοριστούν η κρατική υπόσταση ή τα σύνορα της Παλαιστίνης, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Ισραήλ, που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, επέμενε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τέτοια θέματα.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι υπάρχει «λογική βάση να πιστεύουμε ότι διαπράχθηκαν ή διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε ως πιθανούς δράστες όχι μόνο τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αλλά και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως τη Χαμάς. Η Μπενσούντα είχε πει τότε ότι σκόπευε να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, μόλις οι δικαστές έκριναν αν το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε αυτήν την περίπτωση ή όχι.

Στην απόφασή τους, που ελήφθη κατά πλειοψηφία και δημοσιοποίηθηκε απόψε, έκριναν ότι έχει δικαιοδοσία.

Η εδαφική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσον αφορά την Παλαιστίνη «εκτείνεται στα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ήτοι τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», ανέφεραν. Το γεγονός ότι το καθεστώς της Παλαιστίνης είναι ακόμη αβέβαιο δεν έχει σημασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την εισαγγελία του ΔΠΔ, εφόσον ξεκινήσει κάποια έρευνα.

Η οργάνωση Human Rights Watch έκανε λόγο για μια απόφαση «καίριας σημασίας» τονίζοντας ότι «επιτέλους προσφέρει στα θύματα σοβαρών εγκλημάτων κάποια ελπίδα για δικαιοσύνη μετά από μισό αιώνα ατιμωρησίας». «Είναι επιτέλους καιρός οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δράστες των σοβαρότερων παραβιάσεων –είτε πρόκειται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών, είτε κατά την επέκταση των παράνομων οικισμών– να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι «το δικαστήριο αγνοεί τα πραγματικά εγκλήματα πολέμου και αντιθέτως διώκει το Ισραήλ, μια χώρα με ισχυρό δημοκρατικό καθεστώς, που θεωρεί ιερό το κράτος δικαίου και δεν είναι μέλος του δικαστηρίου». Το Ισραήλ «θα προστατεύσει όλους τους πολίτες και τους στρατιώτες του» από τις διώξεις, τόνισε, κατηγορώντας το ΔΠΔ ότι με την απόφασή του υπονομεύει το δικαίωμα των δημοκρατικών χωρών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

“Σοβαρές ανησυχίες” απο την Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατυπώνουν «σοβαρές ανησυχίες» για την προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ασκήσει δικαιοδοσία επί του ισραηλινού προσωπικού στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε ενήμεροι (για την απόφαση) και την εξετάζουμε», είπε ο Πράις στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα