Παλαιστίνη: Οργή για την “εισβολή” του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού στο τέμενος Αλ Αξά

Παλαιστίνη: Οργή για την “εισβολή” του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού στο τέμενος Αλ Αξά
Επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού στο τέμενος Αλ Αξά ap

Στην πρώτη δημόσια πράξη της εθνικιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επισκέφτηκε το ιερό μνημείο της Ιερουσαλήμ που αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν σφοδρά την επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού στο τέμενος Αλ Αξά στην Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζοντάς τη “πρωτοφανή πρόκληση”.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος έχει ζητήσει την σκλήρινση της στάσης απέναντι στους Παλαιστίνιους, περιηγήθηκε στον χώρο περιτριγυρισμένος από την αστυνομία.

Οι διεκδικήσεις του χώρου διχάζουν έντονα Ισραήλ και Παλαιστίνη, με τις εντάσεις να έχουν αυξηθεί από την έλευση της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια πράξη μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, πριν από πέντε ημέρες.

Η τοποθεσία στην κορυφή του λόφου είναι ο πιο ιερός τόπος για τον Ιουδαϊσμό και ο τρίτος ιερότερος στο Ισλάμ. Είναι γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, όπου βρίσκονται δύο βιβλικοί ναοί, και στους μουσουλμάνους ως Χαράμ αλ-Σαρίφ, ο τόπος της ανάβασης του Μωάμεθ στον ουρανό. Ολόκληρο το συγκρότημα θεωρείται από τους μουσουλμάνους ως το τζαμί αλ-Άκσα, σύμφωνα με το BBC.

Οι Εβραίοι και άλλοι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να πηγαίνουν στο συγκρότημα αλλά όχι να προσεύχονται, αν και οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις επισκέψεις των Εβραίων ως προσπάθειες αλλαγής ενός ευαίσθητου status quo.

Για πρόκληση και “έφοδο” στο τέμενος αλ-Άκσα κάνει λόγο το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών

Μετά τον 15λεπτο περίπατο, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως “την έφοδο του εξτρεμιστή υπουργού Μπεν-Γβιρ στο τέμενος αλ-Άκσα και τη θεωρεί πρωτοφανή πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης”.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάιγια ζήτησε “να ματαιωθούν οι επιδρομές που αποσκοπούν στη μετατροπή του τζαμιού αλ-Άκσα σε εβραϊκό ναό“, λέγοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μπεν-Γκβίρ αποτελεί “παραβίαση όλων των κανόνων, των αξιών, των διεθνών συμφωνιών και νόμων, καθώς και των δεσμεύσεων του Ισραήλ προς τον Αμερικανό πρόεδρο”.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για “έγκλημα” και υποσχέθηκε ότι ο χώρος “θα παραμείνει παλαιστινιακός, αραβικός, ισλαμικός“, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Ιορδανία, μια από τις μικρές ομάδες αραβικών χωρών που αναγνωρίζουν επίσημα το Ισραήλ, κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο tweet του, ο κ. Ben-Gvir έστειλε ένα μήνυμα προκλητικό προς τη Χαμάς, δηλώνοντας: “Καμία ισραηλινή κυβέρνηση της οποίας είμαι μέλος δεν πρόκειται να υποκύψει σε μια κατάπτυστη και δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση… και αν η Χαμάς νομίζει ότι θα με αποτρέψουν οι απειλές της, πρέπει να αποδεχτεί ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ότι υπάρχει κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ”.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στην Πλατεία Τεμένων.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

Η Ιορδανία από την πλευρά της, κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στο Αμάν για να διαμαρτυρηθεί για την «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα» στην Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σινάν αλ Μαζάλι είπε ότι στον πρεσβευτή επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για να διαβιβαστεί αμέσως στην κυβέρνησή του.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας του αλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και του πιο ιερού τόπου για τους εβραίους, οι οποίοι το ονομάζουν «Όρος του Ναού», καταδίκασε νωρίτερα την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Μπεν-Γκβιρ είχε ζητήσει να επιτραπεί η εβραϊκή λατρεία στον χώρο

Ο Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να επιφέρει αλλαγή στους κανόνες ώστε να επιτραπεί η εβραϊκή λατρεία στον χώρο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένδειξη ότι προσευχήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τρίτης.

“Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό για όλους”, έγραψε στο Twitter, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία του που τον δείχνει να περιβάλλεται από έναν κλοιό ασφαλείας με φόντο τον χρυσό Θόλο του Βράχου.

Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι θα απαιτήσει από τον Νετανιάχου να εισαγάγει “ίσα δικαιώματα για τους Εβραίους” εκεί.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους του Ισραήλ ότι δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή. Μια ρήτρα στις συμφωνίες του συνασπισμού του αναφέρει ότι το status quo “όσον αφορά τους ιερούς τόπους” θα παραμείνει αναλλοίωτο.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα