Παλαιστίνη: Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

default image

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ άσκησε  πιέσεις στο Ισραήλ να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η αποφυλάκιση κρατουμένων, η αφαίρεση των οδοφραγμάτων και η χαλάρωση των μέτρων κατοχής. Η συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Χααρέτζ, δημοσιοποιείται την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ ‘Ολμερτ αναμένεται να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ.

Στην πρώτη του συνέντευξη στον ισραηλινό Τύπο, ο Φαγιάντ που τοποθετήθηκε από τον Αμπάς επικεφαλής της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης μετά την ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς στις 15 Ιουνίου, δηλώνει ότι θα αποτελέσει σοβαρό, ίσως “νοσογόνο” λάθος να εστιαστούν οι συνομιλίες ‘Ολμερτ – Αμπάς μόνο στις κινήσεις καλής θέλησης. 

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να επικεντρωθούν ταυτόχρονα στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πλευρές της ειρηνευτικής διαδικασίας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία και στην ισραηλινή και στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη, δήλωσε. 

Ο Φαγιάντ χαρακτήρισε “μη εταιρική” την προσέγγιση του Ισραήλ, λέγοντας ότι η μονομερής ισραηλινή προσέγγιση κατά την αποχώρηση το 2005 από τη Γάζα, έθεσε τους Παλαιστίνιους “στη γωνία”.  Απαντώντας στο επιχείρημα του Ισραήλ ότι η κυβέρνηση Αμπάς είναι πολύ αδύναμη ως εταίρος στην ειρηνευτική διαδικασία, ο Φαγιάντ είπε ότι αν το Ισραήλ θέλει να περιμένει η Παλαιστινιακή Αρχή να γίνει μεγάλη παγκόσμια δύναμη πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα περιμένει “για πάντα”.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατάρτισε κατάλογο με τα ονόματα 250 παλαιστίνιων φυλακισμένων, στην πλειοψηφία τους μέλη του κινήματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, τους οποίους θα αποφυλακίσει. Στα τέλη Ιουνίου ο παλαιστίνιος πρόεδρος και η ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε ομιλία του για τη Μέση Ανατολή από το Λευκό Οίκο αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του για ένα παλαιστινιακό κράτος που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει αυτή την εβδομάδα το ρόλο του απεσταλμένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα