Panama Papers: Πώς να κρύψεις 1 δισ. δολάρια, σε 5 βήματα

default image

Άρθρο της Guardian, ενός από τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην αποκάλυψη των Panama Papers, φτιάχνει τη διαδρομή του χρήματος πέριξ του Ρώσου προέδρου. Υπέρογκα δάνεια σε offshore εταιρίες φίλων, πάρτι δισεκατομμυρίων με τράπεζες σε Κύπρο και offshore σε Παρθένες νήσους και... κρυφοί λογαριασμοί στην Ελβετία (pics+vid)

Η υπόθεση Panama Papers, έχει πλασαριστεί από τους δημοσιογράφους και τους ομίλους ΜΜΕ που την ανέλαβαν, ως η μεγαλύτερη αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων στην ιστορία. Σε αυτή, εμφανίζονται δεκάδες νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, καλλιτέχνες και αθλητές με δικές τους υπεράκτιες εταιρίες που συστήθηκαν με τη βοήθεια της νομικής εταιρίας στον Παναμά. Το πιο ηχηρό όνομα φυσικά μεταξύ των πολιτικών που αποκαλύφτηκαν είναι εκείνο του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος συνδέεται μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του με τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Αν και ο ίδιος δεν εμφανίζεται πουθενά, η Guardian, ένας από τους φορείς που που συμμετείχε στη δημοσιογραφική έρευνα, με άρθρο της σχεδιάζει τον κύκλο γύρω από το Ρώσο πρόεδρο που μοιάζει να αποτελεί το επίκεντρο όλων αυτών των οικονομικών συναλλαγών που οδήγησαν στην “απόκτηση” 1 δισ δολαρίων, το οποίο και φαίνεται να αποσπάστηκε από κρατικές τράπεζες στη ρωσική ομοσπονδία.

Βήμα πρώτο: Βρες κάποιον που μπορείς πραγματικά να εμπιστευτείς

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτός για το Ρώσο πρόεδρο ήταν ο Sergei Roldugin. Ο διάσημος τσελίστας έχει δηλώσει στο παρελθόν πως είναι “σχεδόν σαν αδερφός” με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τα τέλη του ’70 οπότε και γνωρίζονται. Ο μουσικός μάλιστα, σύστησε στο Ρώσο πρόεδρο τη γυναίκα του Λουντμίλα και είναι ο νονός της μεγαλύτερης κόρης του, Μαρίγια.

Παρακάτω θα δείτε το έγγραφο με την υπογραφή του Roldugin, για τη σύσταση της υπεράκτιας εταιρίας με έδρα της Παρθενές Νήσους.

Ο ίδιος ο τσελίστας, αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε όταν ρωτήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Μόσχα, από δημοσιογράφους που διεξάγουν την έρευνα. “Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι έτοιμος για δηλώσεις τώρα” είπε και συμπλήρωσε: ” Αυτά είναι ευαίσθητα θέματα. Συνδεόμουν με αυτή την υπόθεση πριν από πολύ καιρό. Πριν την “περεστρόικα”. Και στη συνέχεια όλο αυτό άρχισε να μεγαλώνει. Το Ωδείο στην Αγία Πετρούπολη χρηματοδοτείται από αυτά τα χρήματα”.

Βήμα δεύτερο: Βοηθά να έχεις άλλο φίλο στη διεύθυνση τραπεζικού ιδρύματος

Ο Yuri Kovalchuk, είναι σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το δεύτερο στοιχείο που συμβάλει στο σχέδιο, “πως να κρύψεις 5 δισ δολάρια”. Ο επικεφαλής της τράπεζας Bank Rosiya διευκόλυνε σύμφωνα με το δημοσίευμα την διοχέτευση των χρημάτων προς offshore εταιρίες.

Η υπόθεση αυτή είναι μόνο μία, από τις δεκάδες που συνδέουν τον τραπεζίτη με τη διοίκηση Πούτιν, με την Ουάσιγκτον να τον κατηγορεί ως “προσωπικό τραπεζίτη” πολλών κυβερνητικών στελεχών. Ο ρόλος του είναι καταλυτικός για τη γραμμή των χρημάτων που έβγαιναν από τη Ρωσία και επέστρεφαν εκεί ως δάνειο, με υψηλά επιτόκια.

 

Βήμα τρίτο: Μια νομική εταιρία που ειδικεύεται σε υπεράκτιες εταιρίες

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επαφή με την Mossack Fonseca (MF) στον Παναμά, με τη νομική εταιρία να αναλαμβάνει τη σύσταση της εταιρίας για λογαριασμό των Ρώσων. Άλλωστε όλη η υπόθεση Panama Papers έχει προκύψει από έγγραφα πελατών της MF που επεξεργάστηκαν δημοσιογράφοι του ICIJ σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρία στην κεντρική Αμερική, σε συνεργασία με Ελβετούς νομικούς, φρόντιζε να δημιουργεί εταιρίες “ασπίδες”, μέσω των οποίων υπογράφονταν οι συμφωνίες και έτσι προστατεύονταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Επίσης, τα δάνεια που έφευγαν από τη ρωσική επικράτεια ή από παραρτήματα κρατικών τραπεζών στην Κύπρο δεν ήταν ασφαλισμένα και έτσι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να οδηγήσουν στον… ωφελούμενο από όλη αυτή τη διαδρομή.

Βήμα τέταρτο: Η τράπεζα βοηθά στο να συσταθούν οι εταιρίες στο όνομα του καλύτερού σου φίλου

Ο ρόλος του Ρώσου τραπεζίτη, που το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στα έγγραφα του Panama Papers, είναι σύμφωνα με τη Guardian η σύσταση της εταιρίας, εν προκειμένω της Sonnette Overseas (ιδιαίτερα εύστοχο όνομα το σονέτο για μια offshore ιδιοκτησίας μουσικού), στο όνομα του επιστήθιου φίλου του Β. Πούτιν. 

Οι βρετανικές παρθένες νήσοι αποτέλεσαν την ιδανική επιλογή καθώς το νομικό καθεστώς τις καθιστά έναν από τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Βήμα Πέμπτο: Χορηγείς δάνεια στις offshore εταιρίες

Όπως φαίνεται, η τράπεζα Bank Rosiya κατάφερε να μεταφέρει τουλάχιστον 1 δισ δολάρια σε offshore με την επωνυμία Sandalwood Continental. Τα ποσά διοχετεύθηκαν μέσω κρατικής ρωσικής τράπεζας με έδρα την Κύπρο RCB, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση για τον ανορθόδοξο τρόπο που δόθηκαν τόσο μεγάλα ποσά.

Για την ακρίβεια, μέρος των χρημάτων αυτών επέστρεψε στη Ρωσία ως δάνειο με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, τα κέρδη από τα οποία διοχετεύτηκαν στη συνέχεια σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Επιπλέον, η offshore Sandalwood Continental, έδωσε επίσης δάνεια στον περίγυρο του Ρώσου προέδρου με εξευτελιστικά επιτόκια. Μεταξύ 2010 και 2011, η εταιρία έδωσε τρία δάνεια αξίας 11,3 εκατ δολαρίων σε εταιρία με το όνομα Ozon, η οποία διαθέτει το τουριστικό θέρετρο χειμερινού σκι Igora στην περιοχή του Λένινγκραντ. Η εταιρία, ιδιοκτησίας Yuri Kovalchuk και κυπριακών συμφερόντων, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για την προεδρική οικογένεια, ενώ μήνες μετά τη δανειοδότηση, εκεί διεξήχθη και η γαμήλια τελετή της κόρης του Κατερίνα.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει τη διαδρομή του χρήματος και πως αυτό σχετίζεται με τον Πούτιν:

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα