Πάνω από 29 νεκροί σε ναυάγιο στο Μπαγκλαντές, αγνοούνται δεκάδες ακόμα

Πάνω από 29 νεκροί σε ναυάγιο στο Μπαγκλαντές, αγνοούνται δεκάδες ακόμα

Δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της χώρας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής έχουν ριχτεί στην προσπάθεια να βρούνε επιζώντες

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ενός πορθμείου – εν μέσω θύελλας – σε έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς του Μπανγκλαντές.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων φοβούνται ότι ο απολογισμός θα είναι κατά πολύ βαρύτερος, καθώς αγνοούνται ακόμη δεκάδες επιβάτες.

Οι αξιωματούχοι οι οποίοι συντονίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μπανγκλαντές, δήλωσαν ότι δεν κατορθώθηκε να ανελκυθεί το MV Miraz, το οποίο εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 200 ανθρώπους και πλέον έχει βουλιάξει στον ποταμό Μέγκνα, που είναι ιδιαίτερα πλατύς και βαθύς στο σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο.

"Πολλοί από τους επιβάτες είχαν καταφύγει σε πιο χαμηλά καταστρώματα στο εσωτερικό του πλοίου για να προστατευτούν από τον άνεμο. Παγιδεύτηκαν. Φοβάμαι ότι οι περισσότερες σοροί δεν έχουν ανασυρθεί από το εσωτερικό" του σκάφους αυτού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμσουντόχα Χαντάκερ, ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας η οποία είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία των πλοίων στο συγκεκριμένο ποτάμι.

"Ο απολογισμός είναι πλέον 29 νεκροί, περιλαμβανομένων 16 γυναικών και παιδιών", είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Φαρντούς Άχμεντ.

Περίπου 40 άνθρωποι κατάφεραν να κολυμπήσουν στο ποτάμι και διασώθηκαν από αλιείς, την ώρα που το φέρι άρχιζε να παίρνει κλίση. Το δράμα είχε στην πραγματικότητα τελειώσει μέσα σε μερικά λεπτά.

Ο αριθμός των επιβατών που βρίσκονταν στο πλοίο δεν είναι γνωστός επακριβώς. Τα πορθμεία στο Μπανγκλαντές τις περισσότερες φορές μεταφέρουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους από την κανονική τους χωρητικότητα.

Σύμφωνα με τον Σαμσουντόχα Χαντάκερ, το συγκεκριμένο φέρι μπορούσε να μεταφέρει ως και 500 επιβάτες αν δεν είχε φορτωμένα εμπορεύματα. Πάντως μέλη των σωστικών συνεργείων θεωρούν ότι στο πορθμείο επέβαιναν 150 ως 200 επιβάτες τη στιγμή του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε στην περιοχή Μουνσιγκάντζ, περίπου 50 χλμ. νότια από την πρωτεύουσα Ντάκα.

Επιζώντες κατηγόρησαν τον κυβερνήτη του φέρι ότι αψήφησε την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών παρότι οι συνθήκες πλοήγησης ήταν πολύ άσχημες, με σφοδρούς ανέμους και "τεράστια κύματα", είπε ο Χαντάκερ.

Σύμφωνα με έναν από τους επιζήσαντες, τον Μοχάμαντ Αλί, πολλοί από τους επιβάτες ζήτησαν το φέρι να διακόψει το ταξίδι και να προσεγγίσει την πιο κοντινή όχθη για να μείνει σε κάποιο παρόχθιο ασφαλές σημείο, καθώς πλησίαζε η θύελλα. Αλλά ο πλοίαρχος "δεν μας άκουσε", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «τεράστια κύματα».

"Το φέρι αντιστάθηκε στα δύο πρώτα (κύματα), αλλά το τρίτο το έκανε να πάρει κλίση και βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά", είπε ο άνδρας, που έχασε τη σύζυγό του και την εξάχρονη κόρη τους στο ναυάγιο.

Τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται πλοία που κινούνται στα ποτάμια του Μπανγκλαντές είναι πολύ συχνά, ιδίως όταν ξεσπούν θύελλες την εποχή των μουσώνων στη χώρα, που μετράει πάνω από 200 μεγάλους ποταμούς και παραπόταμους. Τα πλοία είναι το κυριότερο μέσο μεταφοράς στις αγροτικές περιοχές της υπαίθρου, ιδίως στο νότιο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο αυτό είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 150 άνθρωποι τον Μάρτιο του 2012 όταν ένα πορθμείο που μετέφερε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων και φορτίο βυθίστηκε μέσα στη νύχτα όταν συγκρούστηκε με μια μαούνα.

Εξάλλου 32 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2011 σχεδόν στο ίδιο σημείο, όταν είχε συγκρουστεί ένα φέρι με ένα φορτηγό πλοίο και 85 άνθρωποι πνίγηκαν το 2009, όταν ένα ακόμα παραφορτωμένο πορθμείο είχε βυθιστεί στα ανοιχτά του νησιού Μπόλα στο νότο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από το 95% των επιβατικών πλοίων στο Μπανγκλαντές δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: