Πάνω από 70 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο το 2022 – Οι βασικότερες αιτίες

Πάνω από 70 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο το 2022 – Οι βασικότερες αιτίες
AP Photo/Markus Schreiber, File

Νέο ρεκόρ εσωτερικά εκτοπισμένων καταγράφηκε την περσινή χρονιά, φτάνοντας τους 71,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω διαφόρων κρίσεων. Αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2021.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έσπασε πέρυσι νέο ρεκόρ, φτάνοντας τους 71,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω διαφόρων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, και φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

Το 2022, 71,1 εκατομμύρια άνθρωποι καταγράφηκαν ως εσωτερικά εκτοπισμένοι, αύξηση κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) και του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

Ο αριθμός αυτός είναι «εξαιρετικά υψηλός», τόνισε η επικεφαλής του IDMC Αλεξάντρα Μπιλάκ.

«Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται, φυσικά, στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στις πλημμύρες στο Πακιστάν, σε νέες συγκρούσεις και άλλες που συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο όπως και σε αριθμό καταστροφών που εξελίχθηκαν γρήγορα ή πιο αργά σε διάφορες περιοχές του κόσμου από την Αμερική ως τον Ειρηνικό», πρόσθεσε.

Η Αφρική πλήττεται σφοδρά

Πέρυσι ο αριθμός των νέων εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω των συγκρούσεων έφτασε τους 28,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2021 και τριπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Ουκρανία και άλλα οκτώ εκατομμύρια στο Πακιστάν λόγω των πλημμύρων.

Στην υποσαχάρια Αφρική καταγράφηκαν περίπου 16,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι από τους μισούς λόγω συγκρούσεων, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.

Φέτος ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Στο Σουδάν οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου έχουν ήδη αναγκάσει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας.

Δέκα χώρες

Αν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εσωτερικά εκτοπισμένων βρίσκονται σε δέκα χώρες: τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη ΛΔ Κονγκό, την Ουκρανία, την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν.

Πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι θύματα συγκρούσεων που διαρκούν χρόνια, αλλά οι φυσικές καταστροφές –πλημμύρες, ξηρασία και κατολισθήσεις—προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων πέρυσι, καθώς ανάγκασαν 32,6 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με το 2021.

«Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές συνδυάστηκαν πέρυσι για να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και αδυναμίες, προκαλώντας τον εκτοπισμό ανθρώπων σε πρωτόγνωρη κλίμακα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του NRC Γιαν Έγκελαντ.

Ο Έγκελαντ προειδοποίησε επίσης για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία οξύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος «υπονόμευσε χρόνια προόδων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα