Πάπας Φραγκίσκος: “Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια”

Διαβάζεται σε 3'
Πάπας Φραγκίσκος: “Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια”
Πάπας Φραγκίσκος AP Photo/Andrew Medichini

Ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε τη συγκατάθεσή του στο να μπορούν οι καθολικοί ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αλλαγή στάσης για το Βατικανό όσον αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την έγκρισή του να ευλογούν οι ιερείς τα ζευγάρια αυτά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού, δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση».

Το έγγραφο κυκλοφόρησε από το γραφείο δογμάτων του Βατικανού και αναλύει την επιστολή που έστειλε ο Πάπας σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Σε αυτή την απάντηση, ο Πάπας ανέφερε ότι οι ευλογίες προς τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούσαν να προσφέρονται υπό ορισμένες συνθήκες, εάν δεν μπερδεύουν το τελετουργικό με το μυστήριο του γάμου.

Το νέο έγγραφο επαναλαμβάνει αυτό το σκεπτικό, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο γάμος είναι ένα ισόβιο μυστήριο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ τονίζει ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να δίνονται ταυτόχρονα με μια πολιτική ένωση ή ακόμα και με τα ρούχα και τις τελετουργίες που ακολουθούνται σε έναν γάμο.

Ωστόσο επισημαίνει ότι τα αιτήματα για την ευλογία από την εκκλησία δεν πρέπει να απορρίπτονται τελείως. Προσφέρει έναν εκτενή ορισμό του όρου «ευλογία» στη Γραφή για να επιμείνει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός Του δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για τη λήψη της.

«Τελικά, μια ευλογία προσφέρει στους ανθρώπους ένα μέσο για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό», ανέφερε το έγγραφο. «Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και τρέφει το άνοιγμα προς την υπέρβαση, το έλεος και την εγγύτητα προς τον Θεό σε χίλιες συγκεκριμένες συνθήκες ζωής, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Και πρόσθεσε: «Είναι ένας σπόρος του Αγίου Πνεύματος που πρέπει να γαλουχηθεί, όχι να παρεμποδιστεί».

Το 2021, η Εκκλησία του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστεως δήλωσε κατηγορηματικά ότι η εκκλησία δεν θα μπορούσε να ευλογήσει την ένωση δύο ανδρών ή δύο γυναικών επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Αυτό το έγγραφο είχε προκαλέσει κατακραυγή.

Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε την συγκατάθεσή του στο να μπορούν οι καθολικοί ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια ξεπερνώντας, με τον τρόπο αυτό, προηγούμενη απαγόρευση που είχε δημοσιοποιηθεί από την αρμόδια επιτροπή του Βατικανού.

Καθίσταται σαφές, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται ο θρησκευτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών και ότι ” δεν επιτρέπονται, παράλληλα, θρησκευτικές τελετές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση με τέλεση γάμου”.

Ξεκάθαρη στάση από την Καθολική Εκκλησία

Είναι η πρώτη φορά που η Καθολική Εκκλησία εκφράζεται ξεκάθαρα επί του θέματος, με αναφορά σε “ευλογία υπέρ της υγείας, της αλληλοβοήθειας, της συμπαράστασης και την ψυχική γαλήνη” των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο νέο έγγραφο, το Βατικανό τονίζει ότι η εκκλησία πρέπει να αποφεύγει “δογματικά ή πειθαρχικά σχέδια, ειδικά όταν οδηγούν σε έναν ναρκισσιστικό και αυταρχικό ελιτισμό”.

Ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Μάρτιν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της LGBTQ+ κοινότητας, επαίνεσε το νέο έγγραφο ως ένα «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» και μια «δραματική αλλαγή» από την πολιτική του Βατικανού για το 2021.

“Μαζί με πολλούς καθολικούς ιερείς, τώρα θα χαρώ να ευλογήσω τους φίλους μου πραγματοποιώντας γάμους ομοφυλόφιλων”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα