Αυστρία: Παραιτείται ο αντικαγκελάριος Στράχε μετά το βίντεο του σκανδάλου

Αυστρία: Παραιτείται ο αντικαγκελάριος Στράχε μετά το βίντεο του σκανδάλου

Το σκανδαλώδες βίντεο "πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής" σηματοδοτεί και το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και το κόμμα του.

“Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή”, ανακοίνωσε ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη. “Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό”, πρόσθεσε.

Ο Στράχε μετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Κουρτς τον Δεκέμβριο του 2017.

Πιθανή θεωρείται μία ανάληψη της θέσης του αντικαγκελάριου από τον έως τώρα υπουργό Μεταφορών και υπαρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος υπήρξε ο υποψήφιος του κόμματος στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες είχε τελικά ηττηθεί — έπειτα από τρεις γύρους — από τον νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός των Πρασίνων.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, των οποίων την ενδεχόμενη διεξαγωγή οι ίδιοι τοποθετούν για μετά το καλοκαίρι.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησαν το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα