Παραιτήθηκε ο Χουσαμελντίν μέσω YouTube

default image

Με βίντεο που ανέβασε στο YouTube ανακοίνωσε την παραίτησή του ο υφυπουργός Πετρελαίου της Συρίας Άμπντο Χουσαμελντίν (Vid+Pics)

Ο υφυπουργός Πετρελαίου της Συρίας Άμπντο Χουσαμελντίν ανακοίνωσε ότι αποσκίρτησε σήμερα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο YouTube -είναι ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος που εγκαταλείπει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του, πριν από ένα χρόνο.

“Εγώ ο Άμπντο Χουσαμελντίν, υφυπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Συρίας, ανακοινώνω την αποσκίρτησή μου από το καθεστώς, την παραίτησή μου από τη θέση μου και την αποχώρησή μου από το κόμμα Μπάαθ. Ενώνομαι με την επανάσταση αυτού του αξιοπρεπούς λαού”, λέει ο Χουσαμελντίν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Ο Χουσαμελντίν ανέφερε ότι είναι δημόσιος λειτουργός για 33 χρόνια αλλά δεν θέλει να τελειώσει την καριέρα του “βοηθώντας τα εγκλήματα αυτού του καθεστώτος”. Πρόσθεσε: “Προτίμησα να κάνω αυτό που είναι σωστό, παρότι γνωρίζω ότι αυτό το καθεστώς θα κάψει το σπίτι μου και θα καταδιώξει την οικογένειά μου”.

 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας έχουν σκοτώσει πάνω από 7.500 πολίτες στην διάρκεια της 11μηνης καταστολής των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, και η διεθνής κοινότητα έχει αποδειχθεί ανίκανη να σταματήσει την αιματοχυσία.

Ο 58χρονος Χουσαμελντίν πρόσθεσε πως “λέω σε αυτό το καθεστώς: φέρατε σε αυτόν που ισχυρίζεστε ότι είναι ο λαός σας έναν ολόκληρο χρόνο θλίψης και δυστυχίας, του στερήσατε τη στοιχειώδη ζωή και ανθρωπιά, οδηγήσατε τη Συρία στο χείλος της αβύσσου”. Πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας της Μέσης Ανατολής βρίσκεται “κοντά στην κατάρρευση”.

Πολιτική συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα επιδιώξειo Ανάν

Ο Κόφι Άναν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, θα καλέσει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να σταματήσουν τη βία και να επιδιώξουν μια πολιτική διευθέτηση έπειτα από ένα χρόνο σύγκρουσης όταν πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του στη Δαμασκό, την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο ίδιος.

“Για τη Συρία, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών και τον τερματισμό των φόνων και της βίας. Αξίζουν καλύτερα στο συριακό λαό. Είναι ένας αρχαίος και γενναίος λαός που βρίσκεται στη μέση”, δήλωσε ο Ανάν έπειτα από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.

“Όμως ασφαλώς, τελικά η λύση βρίσκεται σε μια πολιτική διευθέτηση. Θα καλέσουμε την κυβέρνηση και ένα ευρύ φάσμα της συριακής αντιπολίτευσης να δουλέψουν μαζί μας για να βρεθεί μια λύση που θα κάνει σεβαστές τις φιλοδοξίες του συριακού λαού”, πρόσθεσε ο Ανάν.

Ο Ανάν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη Συρία στις 10 Μαρτίου, αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα στο Κάιρο συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στην Χομς η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ

Η υπεύθυνη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος διαπίστωσε ότι τα τμήματα της συριακής πόλης Χομς που επισκέφθηκε σήμερα ήταν “εντελώς κατεστραμμένα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Αμάντα Πιτ.

Η κα. Εϊμος, της οποίας η επίσκεψη στο προάστιο Μπάμπα Αμρ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, προσπάθησε να επισκεφθεί και τα μέρη της πόλης που ήλεγχαν οι εξεγερμένοι “δεν μπόρεσε όμως να το κάνει” για λόγους ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας τον οποίο η κυρία Εϊμος συνάντησε στη Δαμασκό, της είχε ωστόσο “επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσε να πάει όπου θέλει”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Εϊμος και οι άνθρωποι που την συνόδευναν “ακούσαν πυροβολισμούς” κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. “Είπε ότι τα μέρη της πόλης, που ειδαν ήταν εντελώς κατεστραμμένα και ότι η Χομς έμοιαζε με πόλη που ήταν εντελώς κλειστή για τον πληθυσμό” δήλωσε η Αμάντα Πιτ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η Εϊμος συνεχίζει τις επαφές της στη Συρία για να προσπαθήσει να “επιτύχει μια διευθέτηση που θα επιτρέψει μια παρατεταμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα