Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Liberation

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Liberation

Ο Nicolas Demorand, διευθυντής της εφημερίδας "Libération" από τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε με συνέντευξή του στη "Le Monde" την απόφασή του να παραιτηθεί από τη διεύθυνση σύνταξης της εφημερίδας

Ο διευθυντής της Liberation Νικολά Ντεμοράν ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του και την αποχώρησή του από την εφημερίδα, σε αποκλειστική του συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, εν μέσω σοβαρής κρίσης ανάμεσα στους μετόχους και τη σύνταξη της γαλλικής εφημερίδας.

"Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του διευθυντή και να αποχωρήσω από τη Liberation. Η Liberation διέρχεται πλέον μία ανοικτή κρίση...θεωρώ ότι αποτελεί δική μου ευθύνη ως επικεφαλής να ξαναδώσω περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης στις διαφορετικές πλευρές", δηλώνει.

"Χθες ακόμη έγινα αποδέκτης της πλήρους και απόλυτης υποστήριξης των μετόχων και λαμβάνω την απόφαση αυτή διότι θεωρώ ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Liberation πρέπει να απεμπλακεί, με μία ξεκάθαρη σύγκρουση ανάμεσα στην σύνταξη και μέρος των μετόχων. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών που πέρασα στη Liberation αντιμετώπισα σοβαρές κρίσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να κινηθώ", προσθέτει.

Ο Νικολά Ντεμοράν ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας τον Μάρτιο 2011. Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις του με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας επιδεινώθηκαν και δέχθηκε τέσσερις ψήφους μομφής εναντίον του. Η κρίση κορυφώθηκε την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, κατά την απεργία στη Liberation, όταν το κείμενο που έγραψε για το φύλλο της επόμενης ημέρας δεν έγινε δεκτό από την συντακτική ομάδα.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας , που διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση, ανακοίνωσαν την Κυριακή την πρόθεσή τους να αντιταχθούν σε σχέδιο των μετόχων για την μετατροπή της εφημερίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μέτοχοι της Liberation, ποου ιδρύθηκε το 1973 από τον Ζαν-Πολ Σαρτρ παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η εφημερίδα θα μετατραπεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πολλαπλές επί πληρωμή εφαρμογές πολυμέσων και τα γραφεία της σε πολιτιστικό κέντρο.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση του σχεδίου αυτού, που μετατρέπει την εφημερίδα σε χάρτινο αξεσουάρ, έπεσε σαν κεραυνός στη συντακτική ομάδα, καθώς οι δημοσιογράφοι αισθάνθηκαν προδομένοι την ώρα που διαπραγματεύονται εδώ και μήνες πρόγραμμα οικονομιών που δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο μετατροπής της Liberation σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το απεργιακό φύλλο της Liberation: Είμαστε εφημερίδα, όχι μπαρ, εστιατόριο, τηλεοπτικό πλατό

SHARE:

24Media Network