Παραλήρημα Ορμπαν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ό,τι και ο Χίτλερ

Παραλήρημα Ορμπαν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ό,τι και ο Χίτλερ
Βίκτορ Όρμπαν AP Photo/Vadim Ghirda

Ο Βίκτορ Ορμπαν σε ένα ιστορικό.. αχταρμά έβαλε στο μπλέντερ την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Χίτλερ, το Βυζάντιο και τον Ναπολέοντα.

Ο Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε χθες Παρασκευή το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την επιδίωξη του Αδόλφου Χίτλερ να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

Από το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί νέα στη θέση της, είπε ο κ. Όρμπαν χθες.

«Το Βυζάντιο, ο Καρλομάγνος, ο [αυτοκράτορας της Γερμανίας] Όθωνας, ο Ναπολέων, ο Χίτλερ: όλοι τους ονειρεύονταν, ο καθένας σε διαφορετική βάση, την ευρωπαϊκή ενότητα», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Η κατάσταση σήμερα δεν έχει διαφορά, κατά την άποψή του. «Η ύπαρξη ανεξάρτητων εθνών και η ιδέα της αυτοκρατορίας είναι παρούσες ταυτόχρονα. Εθνική κουλτούρα, ευρωπαϊκές αξίες. Εθνική κυριαρχία και –όπως το θέτουν στις Βρυξέλλες– μια ολοένα πιο πλήρης ένωση».

Η ορολογία που χρησιμοποίησε παραπέμπει στο προοίμιο της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Ουγγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004. Ο κ. Όρμπαν, που κυβερνά τη χώρα με ολοένα πιο αυταρχικό τρόπο από το 2010, έχει δώσει μάχες εναντίον υποχρεώσεων της Βουδαπέστης δυνάμει της ένταξής της, για παράδειγμα ως προς την πολιτική για το άσυλο και το κράτος δικαίου.

Ταυτόχρονα, η κεντροευρωπαϊκή χώρα λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια. Ορισμένα από αυτά έχουν παγώσει, καθώς η ΕΕ αξιώνει εγγυήσεις για τη νόμιμη χρήση τους χωρίς φαινόμενα διαφθοράς και προβάλει την ανησυχία της για τη χαμένη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αντιδρώντας, ο κ. Όρμπαν καταφέρεται συχνά εναντίον των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών» και συγκρίνει επίσης συχνά την ΕΕ με την άλλοτε Σοβιετική Ένωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα