“Παραλύει” η Γαλλία από τις απεργίες – Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

“Παραλύει” η Γαλλία από τις απεργίες – Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό
Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία AP Photo/Jeremias Gonzalez

Διαδηλώσεις, απεργίες, "μπλόκο" στις παραδόσεις καυσίμων, αποκλεισμός κεντρικών κυκλοφοριακών κόμβων παραλύουν τη Γαλλία. Νέο ηχηρό μήνυμα ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν.

Ιστορική μέρα η σημερινή για τη Γαλλία, με εκατομμύρια πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους του Παρισιού και δεκάδων άλλων πόλεων σε κάθε γωνιά της χώρας, κλιμακώνοντας τις δράσεις τους απέναντι στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό.

Το σχέδιο Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει συναντήσει το ηχηρό “όχι” εκατομμυρίων πολιτών που βρίσκονται εδώ και δύο περίπου μήνες ανυποχώρητα στους δρόμους.

Τα συνδικάτα κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους την Τρίτη (7/3) προχωρώντας σε γενική, επαναλαμβανόμενη απεργία σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, τις υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων κομβικοί τομείς όπως οι μεταφορές και τα διυλιστήρια καυσίμων, παραλύοντας ουσιαστικά τη χώρα. Πρόκειται για την έκτη ημέρα σε μια σειρά διαδηλώσεων τους τελευταίους δύο μήνες και δεν διεκδικούν τίποτα λιγότερο από την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία AP Photo/Bob Edme


Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, από τη Νίκαια, στο νότο, έως τη Ρεμς, στα βορειοανατολικά.

Ορισμένες από τις διαδηλώσεις έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έχουν αναδειχθεί σε μείζονα δοκιμασία για τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του πέρυσι, καθώς οι δημοσκοπήσεις έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στην πρότασή του.

Μετά από έντονες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, οι νομοθέτες στη Γερουσία, την άνω βουλή, συζητούν το νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση, που αποτελεί αυτή με τους περισσότερους εκατομμυριούχους υπουργούς στην ιστορία των γαλλικών κυβερνήσεων, να τρέφει ακόμα ελπίδες ότι θα το περάσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο κ. Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι πρέπει να αλλάξουν το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας για να το θέσουν σε πιο στέρεα οικονομική βάση, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και μειώνεται η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα, λένε ότι ο κ. Μακρόν επιτίθεται σε ένα κατακτημένο δικαίωμα στη συνταξιοδότηση και επιβαρύνει άδικα τους εργάτες εξαιτίας της άρνησής του να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα