Παραλύει η Ισπανία από τη γενική απεργία

Παραλύει η Ισπανία από τη γενική απεργία

Χιλιάδες Ισπανών αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στην Γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα.

Γενική απεργία, η δεύτερη μέσα στη χρονιά, πραγματοποιείται  στην Ισπανία, όπως και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται κατά της λιτότητας, της ανεργίας και της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Στη διάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους τους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα και στη Μαδρίτη εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν.

Γενική απεργία", "Οχι, όχι δεν φοβόμαστε", φώναζαν οι νέοι διασχίζοντας τις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι πρώτες ώρες της απεργία πέρασαν χωρίς σημαντικά επεισόδια. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν 28 συλλήψεις και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στην Ισπανία, τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% και η σημερινή γενική απεργία είναι η δεύτερη αφότου ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, πριν από περίπου ένα χρόνο, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι.

Από την πρώτη γενική απεργία στις 29 Μαρτίου, οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στο τέλος της ημέρας με δύο μεγάλες διαδηλώσεις, η οργανώνεται από τα συνδικάτα και η άλλη από το κίνημα των αγανακτισμένων.

Γενική απεργία πραγματοποιείται επίσης σήμερα στην Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Πολωνία έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις.

SHARE:

24Media Network