Παράταση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την ουκρανική κρίση

People cross a check point guarded by separatist rebels between Ukrainian government controlled and rebel controlled areas at the village of Luhanska, Ukraine, Tuesday, March 7, 2017. Russia on Tuesday rejected allegations that it sponsors terrorism by funneling arms and money to separatist rebels in eastern Ukraine. (AP Photo/Alexander Ermochenko)
People cross a check point guarded by separatist rebels between Ukrainian government controlled and rebel controlled areas at the village of Luhanska, Ukraine, Tuesday, March 7, 2017. Russia on Tuesday rejected allegations that it sponsors terrorism by funneling arms and money to separatist rebels in eastern Ukraine. (AP Photo/Alexander Ermochenko) AP

Οι κυρώσεις αφορούν ατομικά σε 150 Ρώσους αξιωματούχους και ηγέτες των Ουκρανών ανταρτών

Οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ παρέτειναν την Δευτέρα για ακόμη έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που έχουν επιβάλει ατομικά σε 150 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για τις ευθύνες που τους επιρρίπτουν όσον αφορά τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι κυρώσεις αυτές εγγράφονται σε μια σειρά τιμωρητικών μέτρων την επιβολή των οποίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της υποστήριξης που φέρεται να προσφέρει στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την άνοιξη του 2014.

ADVERTISING

Η ισχύς των σκληρών λεγόμενων «κλαδικών» κυρώσεων, οι οποίες στοχοθετούν κυρίως τους τομείς της τραπεζικής, του πετρελαίου και της άμυνας της Ρωσίας, οι οποίες είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι του 2014, εκπνέει στα τέλη του Ιουλίου.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τις δυνάμεις του στρατού έχουν στοιχίσει περίπου 10.000 θανάτους μέσα σε περίπου τρία χρόνια, παρά την κήρυξη επανειλημμένων καταπαύσεων του πυρός. Σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τουλάχιστον 16 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από την αρχή της χρονιάς.

«Η αποτίμηση της κατάστασης δεν δικαιολογεί τροποποίηση του καθεστώτος των κυρώσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η «μαύρη λίστα» της ΕΕ συμπεριλαμβάνει πλέον 150 πρόσωπα στη Ρωσία και στην Ουκρανία –συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους αρχηγούς των φιλορώσων ανταρτών– αλλά και 37 «οντότητες» (εταιρείες, οργανισμούς, πολιτικά κόμματα) που «θέτουν σε κίνδυνο ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δύο πρόσωπα τα οποία απεβίωσαν αφότου είχε ενημερωθεί για τελευταία φορά η λίστα των στόχων των κυρώσεων η ισχύς των οποίων ανανεώθηκε σήμερα αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο.

Πολλά στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και πρόσωπα που θεωρείται πως ανήκουν στο περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν φιγουράρουν στον κατάλογο, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Οι Αρκάντι Μπαχίν και Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργοί Άμυνας, ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότενμπεργκ και πολλά πρωτοκλασάτα μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου συμπεριλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο.

Τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτουν στην ΕΕ παγώνουν, ενώ αποκλείεται επίσης να εξασφαλίσουν βίζα για την είσοδό τους σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι κυρώσεις αυτές ανανεώνονται κάθε έξι μήνες και η ισχύς τους εκπνέει και πάλι τη 15η Σεπτεμβρίου 2017.

(Φωτό: AP Images / Alexander Ermochenko)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network