Παρίσι: Κατακραυγή για την παρουσία εκπροσώπων κατασταλτικών των ελευθεριών καθεστώτων

default image

Η πορεία του Παρισιού ευκαιρία για σκηνές εγγύτητας μεταξύ ξένων ηγετών. Κατακραυγή για την παρουσία εκπροσώπων κατασταλτικών των ελευθεριών καθεστώτων

Η ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι έδωσε ευκαιρίες για σκηνές σπάνιας εγγύτητας μεταξύ των ηγετών του κόσμου και για επικρίσεις για την παρουσία εκπροσώπων χωρών χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον σεβασμό των ελευθεριών.

Προερχόμενοι από πενήντα περίπου χώρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έγιναν δεκτοί με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το πλήθος όταν έφθασαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας.

Με πρόσωπα σοβαρά , προχωρούσαν σε πυκνή διάταξη. Οπως και ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρετούσε τους κατοίκους στα παράθυρά τους κατά μήκος της διαδρομής.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αγκαζέ με το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Ανάμεσα στους δύο άνδρες, που έχουν να βρεθούν τόσο κοντά τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το γαλλογερμανικό δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ και ο πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πορεία έδωσε την ευκαιρία και για μία ακόμη συνεύρεση: του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, εφημερίδα σύμβολο της ασέβειας, της ελευθεροστομίας και, κατά συνέπεια, της ελευθερίας της έκφρασης, η παρουσία στο Παρίσι εκπροσώπων κατασταλτικών καθεστώτων προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Στο όνομα ποιου πράγματος οι εκπρόσωποι καθεστώτων που διώκουν την ελευθερία του Τύπου έρχονται να παρελάσουν στο Παρίσι τιμώντας μία εφημερίδα που υπερασπίσθηκε πάντοτε τα υψηλότερη έννοια της ελευθερίας της έκφρασης;”, αναρωτήθηκαν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γκαμπόν, του Μπενίν.

Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια οι διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας

Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας και τιμώντας τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι 1,2-1,6 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι και περί τα 2,5 εκατομμύρια στις άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον μουσουλμάνο υπάλληλο του καταστήματος που έσωσε πολλούς εβραίους πελάτες κατά την τρομοκρατική επίθεση στην Πορτ ντε Βενσέν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε σήμερα τον Λασάνα Μπατίλι, τον μουσουλμάνο υπάλληλο του σούπερ μάρκετ κασέρ του Παρισιού που έσωσε τη ζωή πολλών εβραίων πελατών του καταστήματος κρύβοντάς τους σε ψυγείο του υπογείου.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής στη μεγάλη συναγωγή του Παρισιού, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την “αυστηρή στάση” και την “αποφασιστικότητα” του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς “κατά του νέου αντισημιτισμού και της τρομοκρατίας”.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου “θα ήθελε να δει ανάλογες πορείες σε περιπτώσεις εκδήλωσης ισλαμοφοβίας”

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε την πορεία στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει ανάλογες αντιδράσεις και σε περιπτώσεις επιθέσεων “κατά τζαμιών” ή σε περιπτώσεις φαινομένων ισλαμοφοβίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επαίνεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις χθεσινές του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες “αυτοί οι φανατικοί δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσουλμανική θρησκεία”.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διευκρίνισε ότι οι τρομοκράτες δεν μεγάλωσαν σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά “στο Παρίσι” και ότι αυτό το περιβάλλον πρέπει να εξετασθεί.

Η παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού στην πορεία προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί κατήγγειλαν τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα