Παρών ο εφιάλτης του κορονοϊού: Νέα θλιβερά ρεκόρ – Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι θάνατοι

Παρών ο εφιάλτης του κορονοϊού: Νέα θλιβερά ρεκόρ – Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι θάνατοι
Θερμομέτρηση στην Ισπανία AP

Την ώρα που πολλές χώρες παγκοσμίως ετοιμάζονται για χαλάρωση των μέτρων του κορονοϊού, ο ιός ξαναχτυπά. Θλιβερό ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη της πανδημίας σε Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία και Χιλή.

Επιστρέφει ο κορονοϊός παγκοσμίως με νέα ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων να καταγράφονται καθημερινά στις χώρες-επίκεντρα (στην παρούσα φάση) της πανδημίας, δηλαδή σε ΗΠΑ και Βραζιλία, με τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως να πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως να φτάνουν τα 9,83 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, 494.181 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους παγκοσμίως, από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10. 000.000 εκατ. σε λίγες ώρες.

Θλιβερό ρεκόρ για τις ΗΠΑ

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων με 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε ένα 24ωρο. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ το σύνολο των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί έφθασε έτσι τους τουλάχιστον 2.475 εκατ., κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου.

Σημειώνεται ότι το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημειώθηκε την ώρα που οι αρχές σε πολλές πολιτείες οι οποίες μετατράπηκαν σε εστίες της πανδημίας ανακοίνωναν πως κάνουν βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού.

Μετά το θλιβερό αυτό ρεκόρ ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, έδωσε εντολή τα μπαρ στην πολιτεία να κλείνουν το μεσημέρι και τα εστιατόρια να περιορίζουν τους καθήμενους στις αίθουσές τους στο 50% της χωρητικότητάς τους. Οι αρχές στη Φλόριντα αποφάσισαν να κλείσουν τα μπαρ.

Η ανακοίνωση του Άμποτ κατέλαβε εξαπίνης τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούν αλκοολούχα ποτά, πολλοί από τους οποίους στηλίτευαν ότι ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, που βρίσκεται στη δεύτερή του θητεία, δεν τους είχε προειδοποιήσει. Ο Μαρκ Μαρτίνες, ιδιοκτήτης μπιραρίας στην πόλη Λάμποκ, είπε χαρακτηριστικά πως ενημερώθηκε όταν φίλοι του έστειλαν μήνυμα στο κινητό του γύρω στις οκτώ το πρωί.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι στην κομητεία Ιμπίριαλ, ανατολικά του Λος Άντζελες, η κατάσταση έχει πλέον φθάσει σε σημείο που ζήτησε να απευθυνθεί αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μένουν σπίτι. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πρόσθεσε, τον εξώθησαν να αναστείλει τη διαδικασία επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλες κομητείες.

Βραζιλία: 46.860 νέα κρούσματα

Ενώ οι ΗΠΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, η Βραζιλία σημείωσε την ίδια ημέρα 46.860 νέα κρούσματα και 990 θάνατοι ασθενών.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 55.961 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον — επισήμως — σε 1.274.974.

Ινδία: Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 500.000

Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

“Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν”, δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας.

Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορονοϊού ως τις 15 Ιουλίου.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.

Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.

“Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που χρειάζονται πραγματικά θεραπεία θα την λαμβάνουν”, δήλωσε ο Γκιριντχάρ Ρ. Μπάμπου, ένας επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο οποίος είναι σύμβουλος του νοτίου κρατιδίου της Καρνατάκα.

Μεξικό: 5.441 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 719 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.441 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 25.779 νεκρούς επί συνόλου 208.392 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των Μεξικανών που έχουν μολυνθεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Χιλή: 165 θάνατοι και 4.296 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 165 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονταν 2.086 ασθενείς, εκ των οποίων 1.772 διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξη της αναπνοής και 437 σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν πλέον 305 διαθέσιμα τέτοια μηχανήματα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας τα διαθέσιμα δωμάτια στα νοσοκομεία είναι 9.588.

Στη χώρα έχουν γίνει 1.043.330 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποίων 18.249 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Στη Χιλή συνεχίζει να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία παρέτεινε πρόσφατα την ισχύ της «κατάστασης καταστροφής» που έχει κηρύξει, και τα σύνορα παραμένουν κλειστά με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων τομέων της οικονομίας συναντά προβλήματα. Η εταιρεία Codelco, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης χαλκού, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εργασίες σε τμήματα της τεράστιας εγκατάστασής του στην Τσουκιμακάτα, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Τέσσερις από τους εργαζομένους της έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Στην Τσουκιμακάτα βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού της Codelco, από το οποίο εξορύχθηκε σχεδόν το 25% της παραγωγής της το 2019.

Η διεύθυνση της εταιρείας προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ξεσηκωθεί, αφού την κατηγορούν ότι δεν παίρνει επαρκή μέτρα για προστατεύσει τους εργάτες της, εν μέσω των — συνεχιζόμενων — εργασιών για τη μετατροπή του ανοικτού σε κλειστό μεταλλείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα