#PenelopeGate: Πόσο θα αντέξει ο Φρανσουά Φιγιόν;

#PenelopeGate: Πόσο θα αντέξει ο Φρανσουά Φιγιόν;

Νέα στοιχεία καίνε τον υποψήφιο της δεξιάς, φυτεύοντας το σπόρο της αμφιβολίας στο εσωτερικό του κόμματος και προκαλώντας κατάρρευση του Φρανσουά Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις

Μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται πως παίρνουν οι πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις στη Γαλλία, λίγους μήνες πριν τις πιο κρίσιμες ίσως προεδρικές εκλογές στη χώρα, τον προσεχή Απρίλιο. Το Penelope Gate, όπως πλέον αποκαλούν τα γαλλικά ΜΜΕ την υπόθεση πλασματικής εργασίας που φέρεται να απήλαυσε η σύζυγος Φιγιόν επί σειρά ετών, με απολαβές που αγγίζουν το 1 εκατ ευρώ, πυροδοτεί πολιτικό σεισμό στο Παρίσι. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Canard Enchaine την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν την παρέμβαση της δικαιοσύνης, με την εφημερίδα σε νέο της ρεπορτάζ να δημοσιεύει επιπλέον στοιχεία που δείχνουν πως την ίδια πρακτική εφήρμοσε ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης προκειμένου να δώσει δουλειά και στα παιδιά του.

Των αποκαλύψεων αυτών ακολούθησαν νέα ρεπορτάζ από σειρά γαλλικών ΜΜΕ που δίνουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση και θολώνουν τη θέση Φιγιόν. Ακολούθησαν δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό να καταρρέει δημοσκοπικά και σε μία από τις δύο να μην κατορθώνει καν να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό που χρειάζεται για να βρεθεί στο β’ γύρο.  Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι φωνές εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που επιμένουν σε ένα Plan B, με την συνακόλουθη παραίτηση Φιγιόν από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Νέα στοιχεία, νέες υποθέσεις

Μπορεί ο θριαμβευτής των εσωκομματικών εκλογών της δεξιάς να επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα και ότι γνώριζε πως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, όμως η μία υπόθεση έρχεται πίσω από την άλλη να δυσκολέψει τη θέση του. Ο ιστότοπος Mediapart δημοσιεύει μια υπόθεση που θέλει τον Φιγιόν ενορχηστρωτή ενός “συστήματος” που επέτρεπε στον πρώην πρωθυπουργό να λαμβάνει πίσω κρατική χρηματοδότηση, που προοριζόταν για την κάλυψη τρέχουσων αναγκών σε βοηθούς της Γερουσίας. Φαίνεται πως ο κ. Φιγιόν έλαβε πίσω 21.000€ μέσω εταιρίας που βρίσκεται ήδη υπό δικαστική διερεύνηση μαζί με πέντε ακόμη πολίτες, εκ των οποίων τρεις Γερουσιαστές.

Παράλληλα, το δεύτερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Canard Enchaine προσθέτει στις δραστηριότητες Φιγιόν και την πρόσληψη δύο εκ των παιδιών του σε θέσεις βοηθών του. Ο υποψήφιος δήλωσε στην γαλλική τηλεόραση TF1 πως η κόρη και ο γιος του είχαν προσληφθεί προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες υποθέσεις με την ιδιότητα του δικηγόρου. Σύμφωνα όμως με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, τόσο η κόρη του Μαρί, όσο και ο γιος του Σαρλ, ανέλαβαν εργασία νομικού συμβούλου χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Η Μαρί Φιγιόν έλαβε για τις υπηρεσίες της στη Γερουσία 57.084€ σε διάστημα 11 μηνών, ενώ ο Σαρλ Φιγιόν ετύχε απολαβών 26,651€ σε έξι μήνες, παρά το γεγονός πως ήταν τότε ακόμη φοιτητής της Νομικής.

Τέλος, η γαλλική nouvelle observateur, δημοσιεύει τις “αμαρτωλές” συμβάσεις των οποίων έχει λάβει γνώση ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση και στις οποίες σύμφωνα με το μέσο, η Πενελόπ Φιγιόν ως κοινοβουλευτική ακόλουθος ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάζεται στην αντιπροσωπεία του κόμματος της Δεξιάς, στην πόλη Le Mans και στην οδό Γαμβέτα 10. Το δημοσίευμα αναρωτιέται κατά πόσο η κα. Φιγιόν μπορούσε να παρίσταται καθημερινά σε ένα πόστο 50χλμ μακριά από την κατοικία της, από όπου και ισχυρίζεται ο κύκλος Φιγιόν ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της.

Ο σπόρος της αμφιβολίας

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο φουντώνει η συζήτηση σε ΜΜΕ, αλλά και το ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικανών για το κατά πόσο ο Φρανσουά Φιγιόν μπορεί ηθικά να παραμένει υποψήφιος πρόεδρος. Ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως δεν παραιτείται και ζήτησε χρόνο δύο εβδομάδων, ώστε να καταλήξει το πόρισμα της δικαστικής έρευνας και να αποδειχθεί η αθωότητά του. Δεν έχουν όμως την ίδια γνώμη όλοι οι βουλευτές της δεξιάς παράταξης. Ο βουλευτής της πόλης Ρον, Ζορζ Φενές σημείωσε: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με έναν υποψήφιο σε εξαιρετική δυσκολία” εκτίμησε ο πολιτικός που πρόσκειται στον κύκλο του Νικολά Σαρκοζί και ισχυρίστηκε πως “εκφράζει δημόσια, αυτό που πολλοί, πολλοί εκλεγμένοι σκέφτονται χαμηλόφωνα”.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με έναν υποψήφιο σε εξαιρετική δυσκολία

“Δεν βλέπω πως μια πολιτική οικογένεια όπως η δική μας, μπορεί να αναμένει μια δικαστική απόφαση που αναμένεται εντός δεκαπέντε ημερών” προσθέτει ο ίδιος βουλευτής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός του Φιλίπ Γκοσλάν που κάλεσε τον Φιγιόν να εξετάσει την πιθανότητα απόσυρσης. “Ο σπόρος της αμφιβολίας έχει φυτευτεί” σχολίασε και πρότεινε την επιστράτευση του Αλάν Ζιπέ. Θυμίζουμε πως ο Ζιπε υπήρξε υποψήφιος που προκρίθηκε μαζί με τον Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προκτιματικών, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποτελέσει σε καμιά περίπτωση “το plan b” της δεξιάς παράταξης.

Σκέφτομαι πως ο υποψήφιός μας πρέπει να αποσυρθεί

Τέλος, ο Αλάν Ουπέρ, βουλευτής επίσης των Ρεπουμπλικανών σχολίασε: “Σκέφτομαι πως ο υποψήφιός μας πρέπει να αποσυρθεί” εντείνοντας την συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες στο εσωτερικό του κόμματος.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη γαλλική Δεξιά είναι το εξώφυλλο της Liberation που κυκλοφορεί την Πέμπτη και φιλοξενεί φυσικά τον Φιγιόν στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο “Μέχρι πότε;”. Ένα ερώτημα που ζωγραφίζεται στα χείλη όλων, που βλέπουν την υποψηφιότητα να αδυνατίζει δραματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα