Περιορισμούς στις πωλήσεις εξαρτημάτων όπλων εξετάζει ο Τραμπ

President Donald Trump speaks during a briefing with Senior Military leaders in the Cabinet Room of the White House in Washington, Thursday, Oct. 5, 2017. Sitting on the left is Defense Secretary Jim Mattis. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
President Donald Trump speaks during a briefing with Senior Military leaders in the Cabinet Room of the White House in Washington, Thursday, Oct. 5, 2017. Sitting on the left is Defense Secretary Jim Mattis. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) AP

Ανοιχτό ενδεχόμενο για περιορισμούς στις πωλήσεις των λεγόμενων bump stocks, των ειδικών κοντακιών για ημιαυτόματα τουφέκια που επιτρέπουν στους κατόχους τους να τα χρησιμοποιούν σαν αυτόματα, αφήνει ο Ντόναλντ Τραμπ

«Θα το εξετάσουμε την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος, στον απόηχο του μακελειού στο Λας Βέγκας.

Το πανίσχυρο λόμπι υπέρ υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η οργάνωση NRA,  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά πιο διατεθειμένη από ποτέ να αποδεχθεί έναν ενδεχόμενο περιορισμό για τα συγκεκριμένα εξαρτήματα.

Η αστυνομία του Λας Βέγκας ανακοίνωσε ότι ο δράστης του μακελειού της Κυριακής, ο Στίβεν Πάντοκ, είχε εφοδιάσει 12 από τα τουφέκια του με τα λεγόμενα bump stocks, που του επέτρεπαν να ρίχνει εναντίον του πλήθους κατά ριπάς κι ασταμάτητα, ώσπου να αδειάσει κάθε γεμιστήρας, σαν να χρησιμοποιούσε πολυβόλα, που είναι εκτός νόμου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το αξεσουάρ ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τον τόσο βαρύ απολογισμό— 58 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Ο Πάντοκ αυτοκτόνησε πριν οι αστυνομικοί κάνουν έφοδο στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Μανταλέι Μπέι.

Η σφαγή της νύχτας της Κυριακής είναι η π ιο πολύνεκρη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Η National Rifle Association, η οποία έχει αντιταχθεί σε μέτρα για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις που υπήρξαν εκκλήσεις για αυτό έπειτα από σφαγές όπως εκείνη στο Ορλάντο, ανέφερε την Πέμπτη ότι τα κοντάκια αυτά, που συνεχίζουν να πωλούνται νόμιμα στη χώρα - αφού δεν τροποποιούν μηχανικά τα τουφέκια — θα πρέπει να υπαχθούν σε «επιπρόσθετους κανονισμούς».

«Ξεκάθαρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αξεσουάρ. «Δεν ήξερα καν τι είναι ως αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Οι δημοκρατικοί ζητούν να καταρτιστεί νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή, αλλά ο Στιβ Σκαλίζ, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων ο οποίος έχει τραυματιστεί και ο ίδιος από ένοπλο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα μέτρα για το συγκεκριμένο αξεσουάρ να φέρουν «ευρύτερους περιορισμούς στα δικαιώματα» των κατόχων όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το προφίλ του 64χρονου λογιστή που αιματοκύλησε το Λας Βέγκας

SHARE: