Περιορίζει τον αριθμό μεταναστών η Ελβετία

The Swiss national flag flies above buildings in Zurich, Switzerland, on Monday, Dec. 12, 2011. Switzerland?s economy is cooling as the franc?s strength is making exports more expensive just as the euro region edges toward a recession. Photographer:Gianluca Colla/Bloomberg via Getty Images
The Swiss national flag flies above buildings in Zurich, Switzerland, on Monday, Dec. 12, 2011. Switzerland?s economy is cooling as the franc?s strength is making exports more expensive just as the euro region edges toward a recession. Photographer:Gianluca Colla/Bloomberg via Getty Images BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Η Ελβετία ενεργοποιεί την λεγόμενη "ρήτρα βαλβίδας" ώστε να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Για τον επόμενο χρόνο, για τους επόμενους 12 μήνες, η Ελβετία θα δέχεται περιορισμένο αριθμό μεταναστών από την ΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, το οποίο και αποφάσισε να ενεργοποιήσει την λεγόμενη "ρήτρα της βαλβίδας".

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι από την ευρωζώνη θα έχουν για τους επόμενους 12 μήνες περιορισμένη πρόσβαση στην ελβετική αγορά εργασίας.

Όπως είπε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου στη Βέρνη η υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα, "ελήφθη η πολυναναμενόμενη απόφαση". Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα περιορίσει τη μετανάστευση και θα καταστήσει την είσοδο μεταναστών "οικονομικά και κοινωνικά ανεκτή".

Ο συνολικός αριθμός των πενταετών αδειών παραμονής σε πολίτες της ευρωζώνης θα πρέπει να περιοριστεί για ένα χρόνο στις 53.700.

Ωστόσο να σημειωθεί πως μετά τις 31 Μαρτίου 2014, η Ελβετία δεν μπορεί να πλέον να περιορίζει τη μετανάστευση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SHARE: