Περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή

Περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή

Πάνω από 70 έχουν φτάσει οι θάνατοι των δημοσιογράφων - πολεμικών ανταποκριτών στη Μέση Ανατολή για το 2013. Οι 29 έχουν καταγραφεί στη Συρία

Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους καλύπτοντας τις σφοδρές συγκρούσεις και μάχες στη Μέση Ανατολή, το 2013.

Οι 29 από τους θανάτους έχουν καταγραφεί στη Συρία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

"Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός θανάτων στη Συρία δεν περιγράφει την πλήρη εικόνα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν εκεί οι δημοσιογράφοι", αναφέρει η οργάνωση και προσθέτει ότι η Συρία παραμένει το "μεγαλύτερο πεδίο θανάτου" για τους δημοσιογράφους από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος.

Το 2013 60 δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Συρία "κυρίως από ομάδες ανταρτών", ενώ οι μισοί από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η CPJ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη προσθέτει ότι ο αριθμός των 70 νεκρών δημοσιογράφων το 2013 είναι μικρότερος από τους 74 που ήταν το 2012.

"Η Μέση Ανατολή υπήρξε πεδίο θανάτου για τους δημοσιογράφους" το 2013, δήλωσε ο υποδιευθυντής της CPJ Ρόμπερτ Μαχόνι.

"Ενώ ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους έχει μειωθεί σε ορισμένες χώρες, ο εμφύλιος στη Συρία και η κλιμάκωση των επεισοδίων θρησκευτικής βίας στο Ιράκ έχουν προκαλέσει ανησυχητικές απώλειες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικρατήσει όλων των κυβερνήσεων και των ένοπλων οργανώσεων για να σεβαστούν το καθεστώς αμάχου των δημοσιογράφων και να παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους τους", πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή

Άλλοι δέκα δημοσιογράφοι, ίσως και περισσότεροι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ με τους εννέα από αυτούς να έχουν δολοφονηθεί.

Έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων βίας στην Αίγυπτο.

Το Ιράκ και η Αίγυπτος εκτόπισαν το Πακιστάν και τη Σομαλία, που ήταν η δεύτερη και η τρίτη χώρα με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων το 2012.

Η CPJ επιβεβαίωσε πέντε θανάτους στο Πακιστάν και τέσσερις στη Σομαλία το 2013.

Άλλοι τρεις ντόπιοι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας πάντα, στη Βραζιλία το 2013 έχοντας κάνει ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στη χώρα.

SHARE:

24Media Network