Περού: Εκ νέου προφυλάκιση της Φουχιμόρι αποφάσισε η δικαιοσύνη

Περού: Εκ νέου προφυλάκιση της Φουχιμόρι αποφάσισε η δικαιοσύνη
O σύζυγος της Κέικο Φουχιμόρι σε διαμαρτυρία υπέρ της αποφυλάκισής της AP

Στη φυλακή θα περάσει τους επόμενους δεκαπέντε μήνες η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περού, Κέικο Φουχιμόρι.

Να προφυλακιστεί εκ νέου η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περού, η Κέικο Φουχιμόρι, που κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε από τον βραζιλιάνικο κολοσσό των κατασκευών Odebrecht SA, διέταξε ο περουβιανός δικαστής Βίκτορ Σούνιγα.

«Επιβάλλω προληπτική κράτηση 15 μηνών» στην Φουχιμόρι ανέφερε ο δικαστής στο τέλος της μαραθώνιας — οκτάωρης — ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία η πολιτικός ήταν παρούσα μόνο τα τελευταία λεπτά.

Ο Σούνιγα εξήγησε πως πήρε την απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι εάν η πολιτικός παρέμενε ελεύθερη ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, δύο επιλογές που ήταν επίσης στο τραπέζι, δεν θα υπήρχαν «εγγυήσεις» πως δεν θα «παρακωλύσει την έρευνα» που διενεργείται σε βάρος της.

Η 44χρονη κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) είχε αποφυλακιστεί στα τέλη Νοεμβρίου, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μετά την προφυλάκισή της για 13 μήνες στο πλαίσιο της έρευνας για την ίδια υπόθεση διαφθοράς. Συνελήφθη αμέσως μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι εισαγγελείς είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση να αποφυλακιστεί η ηγέτιδα του δεξιού κόμματος Λαϊκή Δύναμη (Fuerza Popular, FP).

Το κόμμα των Φουχιμόρι τιμωρήθηκε σκληρά από τους πολίτες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες — αν και τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί — πιστεύεται ότι οι έδρες του στο Κογκρέσο υποδεκαπλασιάστηκαν.

Στην απόφαση η Φουχιμόρι αντέδρασε δημοσιεύοντας μίλησε για πολιτική δίωξη στην οποία “θα απαντήσω σύντομα”. Το video δημοσιεύτηκε στο facebook. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα