Πέθανε ένας θρύλος της κατασκοπείας

Πέθανε ένας θρύλος της κατασκοπείας

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο θρύλος της κατασκοπείας Αρμένιος Gevork Andreyevich Vartanian. Διαβάστε στο NEWS 247 τα επιτεύγματά του (Pics)

Είχε αποτρέψει το οργανωμένο από τους Ναζί σχέδιο δολοφονίας των Ρούσβελτ, Στάλιν και Τσώρτσιλ. Ένας ζωντανός θρύλος της κατασκοπείας δεν είναι πλέον εν ζωή.

Ο λόγος για τον 87χρονο Αρμένιο Gevork Andreyevich Vartanian, που έφερε την κωδική ονομασία Amir πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ήταν το  1943 όταν και αποκάλυψε το σχέδιο δολοφονίας των τριών ηγετών που αν είχε τελεσφορήσει, πιθανότατα θα άλλαζε το ρου της Ιστορίας.

Πέθανε ένας θρύλος της κατασκοπείας

Μια δεύτερη επιτυχία του Vartanian ήταν όταν κατάφερε να διεισδύσει σε μια βρετανική ακαδημία κατασκόπων, το 1942 στο Ιράν. Εκεί εκπαίδευαν πράκτορες που μιλούσαν ρωσικά προκειμένου να σταλούν στη Σοβιετική Ένωση σαν κατάσκοποι. Ο Amir τους χάλασε τα σχέδια, καθώς έμαθε και αποκάλυψε τα ονόματα αυτών που θα στελνόντουσαν στη χώρα του.

Τα επιτεύγματα του δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί, καθώς ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τον Vartanian σαν ένα "θρυλικό κατάσκοπο, αληθινό πατριώτη και εξαιρετική προσωπικότητα".

SHARE:

24Media Network