Πέθανε ο γιος του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ

Διαβάζεται σε 2'
Φίλιπ Ντε Γκωλ
Φίλιπ Ντε Γκωλ Photo by JACQUES BRINON / AP POOL / AFP

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο μεγαλύτερος γιος του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ, Φιλίπ. Οι συμμετοχές του σε ποικίλες εκστρατείες και η παρακαταθήκη του πατέρα του.

Ο ναύαρχος Φιλίπ ντε Γκωλ, ο μεγαλύτερος γιος του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 102 ετών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πληροφορίες από την οικογένειά του.

«Πέθανε τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο Institution Nationale des Invalides (Εθνικό Ίδρυμα Απομάχων), του οποίου ήταν τρόφιμος εδώ και δύο χρόνια», διευκρίνισε ο γιος του, ο Ιβ ντε Γκωλ.

Γεννημένος στις 28 Δεκεμβρίου 1921 στο Παρίσι, ο Φιλίπ ντε Γκωλ, ο οποίος είχε φοιτήσει στη Σχολή Πολεμικού Ναυτικού, είχε στρατευθεί ήδη από το 1940 στις ναυτικές δυνάμεις της Ελεύθερης Γαλλίας. Είχε συμμετάσχει ως ανθυποπλοίαρχος στις εκστρατείες στον Βόρειο Ατλαντικό μέχρι το 1944, μετά στην εκστρατεία της Γαλλίας (1944-45) με τη μεραρχία Λεκλέρκ, που οδήγησε στην απελευθέρωση της χώρας από τον ζυγό των Ναζί.

Υποπλοίαρχος το 1948, πλωτάρχης το 1956, ναύαρχος το 1980, τερμάτισε τη στρατιωτική σταδιοδρομία του δύο χρόνια αργότερα.

Ο Φιλίπ ντε Γκωλ ήταν ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά του ζεύγους ντε Γκωλ και είχε γίνει στη συνέχεια γερουσιαστής του Παρισιού από το 1986 ως το 2004 με τα κόμματα της δεξιάς RPR και στη συνέχεια UMP.

Ήταν αφιερωμένος στη διατήρηση της μνήμης του πατέρα του και είχε εκδώσει έργα για τον στρατηγό, μεταξύ τον οποίων το «Ο ντε Γκωλ, ο πατέρας μου», που αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία.

Για τον «έκθαμβο γιο», όπως περιέγραφε ο ίδιος τον εαυτό του, το θέμα ήταν να δώσει την ανθρώπινη διάσταση του επιφανούς γεννήτορά του, ηγέτη της Ελεύθερης Γαλλίας και πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε το 1970.

«Χαιρετίζουμε τη μνήμη ενός καταπληκτικού πατέρα και ενός μεγάλου Γάλλου, το αίσθημα του καθήκοντος του οποίου συναγωνιζόταν μόνο την κομψότητα και την μετριοφροσύνη του. Όραμα, τιμή και απλότητα, αυτό είναι τελικά ο γκωλισμός», χαιρέτισε ένας άλλος γιος του ναυάρχου, ο Πιέρ ντε Γκωλ, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα