Πέθανε ο Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι

Πέθανε ο Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι. Είχε επικριθεί για την αποτυχία του ΟΗΕ να δράσει κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

"Πληροφορηθήκαμε ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι απεβίωσε", ανέφερε ο Ραμίρες μιλώντας ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης ήταν ο πρώτος Αφρικανός ο οποίος ανέλαβε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αξίωμα που είχε από το 1992 ως το 1996.

Στη μνήμη του το Συμβούλιο Ασφαλείας κράτησε ενός λεπτού σιγή.

Είχε επικριθεί για την αποτυχία του ΟΗΕ να δράσει κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 και για το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν πίεσε στον βαθμό που θα έπρεπε για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Αγκόλα τη δεκαετία του 1990, η οποία ήταν εκείνη την περίοδο μία από τις μακροβιότερες συγκρούσεις στον κόσμο.

Ο Μπούτρος Γκάλι είχε βρεθεί στο στόχαστρο αποδοκιμασιών στο Σεράγεβο, τη Μογκαντίσου και την Αντίς Αμπέμπα. Μάλιστα συνήθιζε να έρχεται αντιμέτωπος με τους διαδηλωτές όταν οι φρουροί ασφαλείας το επέτρεπαν.  «Έχω συνηθίσει τους φονταμελιστές στην Αίγυπτο να τα βάζουν μαζί μου», είχε δηλώσει στο Reuters.

Μάλιστα είχε προκαλέσει αίσθηση στο Σεράγεβο όταν είχε δηλώσει ότι δεν προσπαθούσε να υποβαθμίσει τις φρικαλεότητες στη Βοσνία, αλλά υπήρχαν άλλες χώρες όπου ο αριθμός των συνολικών νεκρών ήταν μεγαλύτερος.

Στην Αιθιοπία, απευθυνόμενος σε Σομαλούς πολέμαρχους και ηγέτες φατριών, τους είχε ζητήσει να σταματήσουν να κατηγορούντα Ηνωμένα Έθνη και τον ίδιο προσωπικά για αποικιοκρατία, προσθέτοντας ότι οι Σομαλοί θα πρέπει να ανησυχούν για το ότι οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις θα αγνοούσαν τα δεινά τους, εφόσον συνέχιζαν να πολεμούν. «Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει», είπε. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις φτωχές χώρες στην Αφρική ή οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτοί μπορούν να ξεχάσουν εύκολα τη Σομαλία σε 24 ώρες».

SHARE:

24Media Network