Πιθανότητα έκρηξης στο αεροσκάφος της AirAsia πριν από την πτώση του στη θάλασσα

Πιθανότητα έκρηξης στο αεροσκάφος της AirAsia πριν από την πτώση του στη θάλασσα

Οι αρχές της Ινδονησίας αναφέρουν ότι, πιθανότατα, σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος της AirAsia προτού αυτό καταπέσει στη θάλασσα, ωστόσο το σενάριο αμφισβητείται από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτερος Ινδονήσιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι στο αεροσκάφος της AirAsia, το οποίο συνετρίβη πριν από δύο εβδομάδες στην Ινδονησία, ενδεχομένως "να σημειώθηκε έκρηξη" εξαιτίας μίας σημαντικής αλλαγής που προκλήθηκε στην πίεση αέρα του θαλάμου προτού αυτό καταπέσει στη θάλασσα, μία θεωρία που αμφισβητείται ωστόσο από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών της χώρας.

"Η ανάλυσή μου, με βάση τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί και άλλα ευρήματα, παραπέμπει στο ότι στο αεροσκάφος σημειώθηκε έκρηξη πριν από την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουγιάντι Μπαμπάνγκ Σουπριγιάντι, συντονιστής επιχειρήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης.

Ο ίδιος είπε ότι η αριστερή πλευρά του αεροπλάνου φαίνεται να αποσυνετέθη, γεγονός που παραπέμπει σε αλλαγή στην πίεση που ενδεχομένως να προκάλεσε έκρηξη.

Από την πλευρά του, εμπειρογνώμονας της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν το σενάριο αυτό.

"Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν μία τέτοιου είδους θεωρία", δήλωσε ο Σαντόζο Σαγιόγκο.

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δύτες ανέσυραν το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης.

Εκτιμούν ακόμη ότι έχουν εντοπίσει και το δεύτερο μαύρο κουτί, τη συσκευή καταγραφής των συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (κόκπιτ), αλλά οι δύτες δεν κατάφεραν να το προσεγγίσουν.

Η πτήση QZ 8501 εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πάνω από την βόρεια Θάλασσα της Ιάβας, στις 28 Δεκεμβρίου. Εκτελούσε πτήση περίπου δυο ωρών από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, τη Σουραμπάγια, προς τη Σιγκαπούρη.

Δεκάδες σοροί επιβατών έχουν περισυλλεγεί, αλλά εκτιμάται ότι τα περισσότερα θύματα βρίσκονται μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους, η οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network