Ποινικές ευθύνες στον πρώην εργαζόμενο της CIA για τις διαρροές

Ποινικές ευθύνες στον πρώην εργαζόμενο της CIA για τις διαρροές

Αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες στις ΗΠΑ ο 29χρονος που παραδέχθηκε ότι ήταν η πηγή αποκάλυψης του μυστικού προγράμματος παρακολούθησης των ΗΠΑ.(Vid)

Την δίωξη του Έντουαρντ Σνόουντεν του 29χρονου πρώην μυστικού πράκτορα της CIA, ο οποίος αποκάλυψε ότι ήταν η κύρια πηγή για τα δημοσιεύματα, σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,(NSA) ζητά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πίτερ Κίνγκ.

"Αν έκανε, στην πραγματικότητα τη διαρροή των δεδομένων της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την δίωξη του στο μέγιστο βαθμό του νόμου", ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του από το εξωτερικό.

Ο Σνόουντεν που έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής».

Ο Σνόουντεν έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που του πήραν συνέντευξη είναι "πολυτελές". Ο 29χρονος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από "οποιαδήποτε χώρα πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και αντιτίθεται στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως".

Το έκανα "για ένα καλύτερο κόσμο"                

"Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα ... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό", είπε στην εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της.

"Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω "εισιτήριο" για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες ", είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο 29χρονος είπε ακόμη ότι έφυγε από τη Χαβάη όπου εργαζόταν, εγκαταλείποντας τη φίλη του χωρίς να της πει που πηγαίνει για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο, ανέφερε ότι αποκαλύπτοντας τις παρακολουθήσεις γνώριζε το ρίσκο που παίρνει, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων αξίζει τον κόπο. «Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα» είπε.

"Θα πρέπει να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου» συμπλήρωσε. Μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Χαβάη, όπου κέρδιζε περίπου 200.000 δολάρια το χρόνο. «Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο".

Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες, αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη, και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται "μια με δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, ανέφερε ο Guardian. Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, και είπε ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί ότι υπάρχει ένα "πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας".

Πάντως μέσα σε λίγα από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα του από τον Guardian, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετατράπηκε σε έναν λαϊκό ήρωα. Σε ένα "αριστερό" αμερικανικό blog γράφτηκε χαρακτηριστικά. "Είναι κρίμα που ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι 36 ετών στις 20 του Γενάρη του 2017, αλλιώς θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα και να τον ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρό μας".

Ο Guardian δημοσίευσε αποκαλύψεις αυτή την εβδομάδα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις από την εταιρεία Verizon, αλλά και διαδικτυακά δεδομένα από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook.

Η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για την μεγάλη προσβασιμότητα στα διάφορα ηλεκτρονικά και διαδυκτιακά προγράμματα που έχει αποκτήσει η NSA, την τελευταία δεκαετία. Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η εν λόγω μυστική υπηρεσία λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου.

Ο Σνόουντεν ένας πρώην βοηθητικός στο τεχνικό κομμάτι της CIA, είπε ότι εργάζονταν στην «σούπερ-μυστική» NSA ως υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen Hamilton και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, καθώς απογοητεύτηκε από τον Ομπάμα ο οποίος συνέχισε τις πολιτικές του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους. Ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει η Ισλανδία, η οποία "εκτιμά" την ελευθερία στο διαδίκτυο, να του χορηγήσει άσυλο.

Για έκδοση του πιέζουν οι ΗΠΑ

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Μπομπ Μπάερ, δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο CNN, ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοσή του.

"Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τον καταδιώξει. Δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι", είπε ο ίδιος.

Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση από την πλευρά των αρχών του Χονγκ Κονγκ ή της κινεζικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με ειδικούς, αμφότερες ενδέχεται να αρνηθούν να τον εκδώσουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της ποινικής δίωξης του Σνόουντεν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεδομένης της παρουσίας του Σνόουντεν στην Κίνα, αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον "εξετάζουν την υπόθεση ως πιθανή υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας", είπε ο Μπάερ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Guardian: Πρώην εργαζόμενος της CIA πίσω από τις υποκλοπές της κυβέρνησης Ομπάμα

Edward Snowden is NSA info leaker

SHARE:

24Media Network