Ποινική δίωξη σε βάρος της Uber και από τη Νότια Κορέα

Ποινική δίωξη σε βάρος της Uber και από τη Νότια Κορέα

Σε ποινική δίωξη κατά της Uber, προχώρησε η εισαγγελία της Νότια Κορέας για παραβίαση νόμου σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος της θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας ταξί Uber για παραβίαση νόμου που αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το γραφείο του εισαγγελέα της Σεούλ άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας, στην οποία κατονομάζεται και ο επικεφαλής της, ο Τράβις Καλάνικ, ο 38χρονος, που είναι επικεφαλής και ιδρυτής της Uber, της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη εφαρμογή για smartphones και ταμπλέτες. Μέσω αυτής μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το Ι.Χ. τους σε ταξί και να διασυνδεθούν με δυνητικούς πελάτες, ενώ μία άλλη παρεχόμενη υπηρεσία μέσω της εφαρμογής Uber αφορά και επαγγελματίες οδηγούς ταξί.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως ο Καλάνικ κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο ο οποίος απαγορεύει σε ιδιώτες ή εταιρείες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες να παρέχουν ή να διευκολύνουν τις υπηρεσίες μεταφορών, μετέδωσε το Yonhap επικαλούμενο αξιωματούχο της εισαγγελίας που δεν κατονομάζεται.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν θα προβούν σε συλλήψεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ανώτατη ποινή που προβλέπεται για παραβίαση του εν λόγω νόμου είναι ή η επιβολή προστίμου ύψους 18,121 δολαρίων ή ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη, μετέδωσε το Yonhap.

Όπως και τόσες άλλες εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω Ιντερνετ, έτσι και η Uber ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ πελάτη και προμηθευτή. Όλα, από την εύρεση οδηγού μέχρι την παραλαβή του πελάτη και την τιμολόγηση της κούρσας, γίνονται μέσω της εφαρμογής της Uber που έχουν οι πελάτες και οι οδηγοί της εταιρείας στο κινητό τους τηλέφωνο.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για το σχετικά νέο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο έχει θέσει στο στόχαστρο των αρχών παγκοσμίως την Uber.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοτικές αρχές της Σεούλ ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής ενός μέτρου σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί της Uber που δεν θα είναι καταχωρημένοι ως οδηγοί ταξί θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο, ενώ θα επιβραβεύονται χρηματικά όσοι τους καταγγέλλουν.

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Yonhap, ενώ εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την εγκυρότητά του και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες της εταιρείας λειτουργούν φυσιολογικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network