Ποιοι παγκόσμιοι ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια στον Πούτιν για την επανεκλογή του

Διαβάζεται σε 6'
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν Associated Press

Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης στην εκλογή Πούτιν, στον υπόλοιπο πλανήτη οι φωνές υποστήριξης του Ρώσου προέδρου φαίνεται να μεγαλώνουν, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέες γεωπολιτικές συμμαχίες

Μετά τη σαρωτική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Ρωσία, μια μετά την άλλη οι δυτικές κυβερνήσεις έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως άδικη και αντιδημοκρατική.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις καταδίκες της Δύσης, αντιδράσεις που έρχονται από άλλα μέρη του πλανήτη όπως η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική αποτελούν σημάδι της ανάδυσης μιας νέας, παγκόσμιας δυναμικής.

Τα σχόλια ηγετών της Ευρώπης και των ΗΠΑ που έκαναν λόγο για “βάθος της καταστολής” στη Ρωσία, όπως είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον, ή φώτιζαν την “απίστευτα αντιδημοκρατική” διαδικασία, όπως το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι ηγεσίες χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που συνεχάρησαν τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με τον Guardian.

Αυτές οι αντιφατικές αντιδράσεις υπογραμμίζουν τα γεωπολιτικά ρήγματα που έχουν ανοίξει περισσότερο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας κρίση στις σχέσεις της με τη Δύση.

“Ατσάλινος” σύμμαχος η Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έσπευσε να συγχαρεί τον Πούτιν για τη νίκη του, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί την εταιρική σχέση “χωρίς όρια” που σφυρηλάτησε με τη Μόσχα λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ερωτήματα που άπτονται της “δημοκρατικής διαδικασίας” απουσιάζουν εντελώς από την κάλυψη των εκλογών στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία η νίκη του Πούτιν χαρακτηρίζεται ως “βεβαιότητα σε έναν κόσμο σε αναταραχή”.

Μπροστά στις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της διεθνώς. Με την πεποίθηση πως η εποχή της αμερικανικής ηγεμονίας τελειώνει, το Πεκίνο προσπάθησε να εξασφαλίσει τη δική του σφαίρα επιρροής που θα βρίσκεται στον αντίποδα της Δύσης – και η Ρωσία υπό τον Πούτιν αποδείχθηκε πρόθυμος εταίρος σε μια τέτοια προσπάθεια.

Μετά την ανακήρυξη της νίκης του τη Δευτέρα, ο Πούτιν σε ομιλία προς τους υποστηρικτές του δήλωσε ξανά πως “η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”. Τα σχόλια αυτά απευθύνονταν στην κυβέρνηση του Πεκίνου, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως επαρχία της Κίνας και η οποία έχει καταστήσει την “επανένωση” κρίσιμο σημείο της πολιτικής της. Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης άλλες χώρες ότι δημιουργούν “προκλήσεις” γύρω από την Ταϊβάν και δήλωσε ότι αυτές -και οι κυρώσεις τους στην Κίνα- είναι “καταδικασμένες να αποτύχουν”.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι επίσης μέλη της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών Brics, η οποία έχει ως στόχο να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, ενώνοντας τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία.

H “ειδική σχέση” με την Ινδία

Μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, 141 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδίκασε την εισβολή. Ωστόσο, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU), ο εν λόγω αριθμός κρύβει την πραγματικότητα ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε χώρες που ήταν ουδέτερες ή πρόσκεινται στη Ρωσία.

Η ανάλυση της EIU διαπίστωσε ότι χώρες όπως η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική – και κυρίως η Ινδία – έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν να πάρουν θέση στη σύγκρουση.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο ίδιο πνεύμα με τον Σι, είπε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της “διαχρονικά ειδικής και προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης” του Νέου Δελχί με τη Μόσχα.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μόντι περπάτησε βρέθηκε πάνω σε ένα τεντωμένο (με όρους διπλωματίας) σχοινί, καθώς αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση κατά της εισβολής.

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία προσπάθησε να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως παγκόσμια δύναμη. Πρόσφατα ανακηρυγμένη ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου – καθώς και ως η πέμπτη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία – οι δυτικοί ηγέτες έχουν στρώσει το κόκκινο χαλί για τον Μόντι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του σημαδεύτηκε από μια περίοδο δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και αυξανόμενου αυταρχισμού.

Ταυτόχρονα, ο Μόντι έχει τοποθετήσει τον εαυτό του ως ηγέτη του παγκόσμιου Νότου -μια χαλαρής διασύνδεσης μίξη αναπτυσσόμενων χωρών και πρώην αποικιοκρατούμενων εθνών- πολλά από τα οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Ρωσία.

Ο “μεγαλύτερος αδελφός” μας θριάμβευσε

Τη νίκη του Πούτιν πανηγύρισαν και ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που ιστορικά βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί λένε ότι η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση την έχει ωθήσει πιο κοντά σε χώρες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας χαρακτήρισε πρόσφατα τη Μόσχα ως “θύμα στη διεθνή σκηνή”.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Μαδούρο, απάντησε στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής λέγοντας: “Ο μεγαλύτερος αδελφός μας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θριάμβευσε, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για τον κόσμο”.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα “μια αξιόπιστη ένδειξη ότι ο ρωσικός πληθυσμός υποστηρίζει τη διαχείριση της χώρας από [τον Πούτιν]”.

Η νίκη του Πούτιν έλαχε επίσης θερμής υποδοχής σε αρκετές χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, οι οποίες κυβερνώνται από χούντες μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων από το 2020 – μεταξύ των οποίων το Μάλι και ο Νίγηρας.

Η Ρωσία προσπάθησε να “φλερτάρει” πολλές από αυτές τις χώρες στην περιοχή του Σαχέλ, αφού διέκοψαν τους δεσμούς τους με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, μετά τις στρατιωτικές εξεγέρσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν χρησιμοποίησε και τη διάλυση μιας συμφωνίας που εξασφάλιζε τη συνέχιση των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές – πολλές από αυτές στην Αφρική – ως μέσο ενίσχυσης της υποστήριξής του στην περιοχή. Τον Ιούλιο του 2023 υποσχέθηκε δωρεάν παραδόσεις σιτηρών στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία. Οι πρώτες παραδόσεις στάλθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, μια ημερήσια εφημερίδα συνόψισε την αλλαγή της παγκόσμιας δυναμικής στο κεντρικό άρθρο της τη Δευτέρα, γράφοντας ότι στην Αφρική, οι εκλογές “θα μπορούσαν να ακούγονται σαν ένα μη-γεγονός”, αλλά ότι αποκτούν ένα ιδιαίτερο νόημα επειδή “ο Πούτιν ενσαρκώνει τη νέα γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων στην ήπειρο με μια αυξανόμενη [ρωσική] παρουσία και επιρροή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα