Πούτιν: Το αποτέλεσμα δείχνει εμπιστοσύνη των Ρώσων στην εξουσία

Διαβάζεται σε 5'
Πούτιν: Το αποτέλεσμα δείχνει εμπιστοσύνη των Ρώσων στην εξουσία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δείχνουν τη συντριπτική επικράτησή του στις ρωσικές εκλογές, ευχαρίστησε τους Ρώσους πολίτες για την εμπιστοσύνη. Τι είπε για τον Αλεξέι Ναβάλνι, τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν θα αφεθεί «να εκφοβισθεί» ούτε «να συντριβεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του μπροστά στην ομάδα της εκλογικής του εκστρατείας αφού ευχαρίστησε τους ρώσους πολίτες, μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, όπου δείχνουν τη συντριπτική του επικράτηση. «Είμαστε μία και μοναδική ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Ρωσίας που πήγαν στα εκλογικά τμήματα και ψήφισαν», είπε.

«Μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Αυτό δεν λειτούργησε σήμερα και δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον».

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Πούτιν “αγγίζει” το 88% και πρόκειται να διατελέσει την πέμπτη θητεία του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ήδη στην εξουσία για 24 χρόνια και αναμένεται να κυβερνήσει τη χώρα για άλλα 6, δηλαδή μέχρι το 2030, ενώ θα γίνει ο μακροβιότερος ηγεμόνας της Ρωσίας μετά από τον Στάλιν, που πέρασε σχεδόν 31 χρόνια στην εξουσία.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν την «εμπιστοσύνη» των Ρώσων στην εξουσία… θα επιτρέψουν στην ρωσική κοινωνία να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί, είπε ο ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του στο εκλογικό του στρατηγείο η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. AP

«Έχουμε πολλούς συγκεκριμένους και σημαντικούς στόχους να φέρουμε εις πέρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας και την ελπίδα τους ότι θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται», είπε.

Προτεραιότητα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον στρατό, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή και αυτούς τους στόχους που ο ίδιος και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι αποτελούν προτεραιότητα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν των πρωτοβουλία στο μέτωπο», είπε.

«Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί επιλογή.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την γαλλική πρόταση για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο μέτωπο», δήλωσε.

Ο Πούτιν «αποκάλυψε» ότι είχε συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία περιλαμβανόταν ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και «είναι λυπηρό που πέθανε». Ο βασικός όρος για την ανταλλαγή ήταν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε στην Ρωσία.

«Η διαμαρτυρία εναντίον του που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση κατά την εκλογική διαδικασία δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά οι άνθρωποι που εμπόδισαν άλλους ανθρώπους να ψηφίσουν με πράξεις βανδαλισμού θα πρέπει να τιμωρηθούν» κατέληξε ο Πούτιν.

Σφοδρές αντιδράσεις για τις εκλογές

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

“Διεξάγοντας παράνομα εκλογές στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το σχόλιο του γερμανικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για “ψευδοεκλογές”.

Οι ψευδοεκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν θα εκπλήξει κανέναν. Η διακυβέρνηση του Πούτιν είναι αυταρχική, βασίζεται στη λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Αντίστοιχα, το ΥΠΕΞ της Πολωνίας έκανε λόγο για “συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας”.

“Από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024 διεξήχθησαν στη Ρωσία οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία έγινε σε συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας, καθιστώντας αδύνατη την ελεύθερη, δημοκρατική επιλογή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα