Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κόψεις ένα τοστ: Κάθετα ή διαγώνια;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κόψεις ένα τοστ: Κάθετα ή διαγώνια;
Το πώς πρέπει να κόβουμε ένα σάντουϊτς σε τετράγωνο ψωμί είναι κάτι που έχει μελετηθεί από επιστήμονες και σεφ. iStock

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να φάμε ένα σάντουιτς σε τετράγωνο ψωμί. Ιστορικά υπάρχει debate για το σωστό και λάθος τρόπο του κοψίματος.

Μεταξύ των debate που κυκλοφορούν διαχρονικά στον πλανήτη είναι το “αν το σάντουιτς σε τετράγωνο ψωμί πρέπει να κόβεται διαγώνια ή κάθετα”. Αν σκέφτεστε ‘υπάρχει όντως, σωστός και λάθος τρόπος;’ συνεχίστε να διαβάζετε, έχοντας στο μυαλό αυτό που αποκαλούμε στην Ελλάδα ως τοστ -και δεν είναι το ίδιο με αυτό που σημαίνει στο εξωτερικό.

Την αφορμή για όσα ακολουθούν, την έδωσε το tweet που ακολουθεί.

Μεταξύ αυτών που ασχολήθηκαν με τη ‘σωστή απάντηση’ είναι και πολλοί επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο καθηγητής μαθηματικών, ονόματι Paul Calter, ο οποίος υπολόγισε ότι ένα τοστ με κάθετη κοπή έχει 8 ίντσες (20.32 εκατοστά) επιφάνεια χωρίς την κόρα. Από την άλλη, ένα τοστ με διαγώνια κοπή έχει 11 ίντσες (27.94). Άρα, αν αλλάζει κάτι είναι στην ποσότητα της κόρας και όχι του σάντουιτς.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που προτείνουν ως ‘σωστή κοπή’ τη διαγώνια. Όπως;

  • Το τρίγωνο σχήμα είχε πάντα οπαδούς. Ο Πλάτων είχε πει πως το ισοσκελές τρίγωνο είναι το βασικό δομικό στοιχείο του σύμπαντος.
  • Το διαγώνιο κόψιμο αποκαλύπτει περισσότερο -από το κάθετο- το περιεχόμενο.
  • Το τριγωνικό σχήμα είναι επίσης πολύ πιο βολικό, όταν τρώμε το σάντουιτς και με μια δαγκωνιά φτάνουμε στην ‘καρδιά’ του σνακ. Επαγγελματίες σεφ έχουν υποστηρίξει ότι η διαγώνια κοπή επιτρέπει στον καταναλωτή “να πάρει μια ισορροπημένη πρώτη μπουκιά”, με όλα τα υλικά του σνακ.
  • Η διαγώνια κοπή ‘κρατάει’ καλύτερα ενωμένο το περιεχόμενο το σάντουιτς και επιτρέπει την ισορροπημένη μπουκιά -σε ίσα μέρη.
  • Όταν κόβουμε διαγώνια, τα δυο μισά φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι όταν κόβουμε κάθετα -και υπάρχουν σωστές γωνίες.
  • Ο διαγώνιος τρόπος ‘σώζει’ αυτούς που είναι επιρρεπείς στο να λερωθούν, όταν ξεκινούν από κάθε γωνία και ‘δουλεύουν’ προς τα μέσα.

Να δούμε τώρα, και κάποιες από τις εξηγήσεις.

Το NPR είχε γράψει από το 2009 ότι “από την εποχή των πυραμίδων, οι αρχιτέκτονες πάντα κατανοούσαν την υπεροχή της διαγώνιας γραμμής, όπως λέει ο αρχιτέκτονας Kevin Harris. Επισημαίνει πως η διαγώνια κοπή εκθέτει περισσότερο το εσωτερικό του σάντουιτς “και έτσι ενεργοποιούνται περισσότερες αισθήσεις σε όποιον είναι έτοιμος για την πρώτη μπουκιά. Όπως μια χορεύτρια μπρουλέσκ, είναι αρκετά καλυμμένη για να θεωρείται ντυμένη και αρκετά αποκαλυπτική για να είναι πάρα πολύ ελκυστική”.

Η αισθητική βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του επιχειρήματος που παρέθεσε και η Αμερικανίδα σεφ, Bonnie Moore. Όπως εξήγησε “το ανθρώπινο μάτι πάντα αναζητά τη συμμετρία. Είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις σφάλμα, με ένα σχήμα τεσσάρων όψεων -όπως ένα ορθογώνιο-, από ό,τι σε ένα σχήμα τριών όψεων, Οπότε ένα τρίγωνο είναι απλά πιο εύκολο στο μάτι”.

Συντελεστής του περιοδικού Gourmet Magazine είχε εξηγήσει ότι “η διαγώνια κοπή δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το σάντουιτς είναι μεγαλύτερο. Δεν το κάνει απλά πιο ευχάριστο στο βλέμμα, αλλά κάνει καλύτερη την απόλαυση του.

Πρώτον, υπάρχει η στενότερη γωνία, που μπορεί να τοποθετηθεί και διευκολύνει όσους δεν λατρεύουν να τρώνε την κόρα -που είναι πιο μακριά από κάθε μπουκιά, εν αντιθέσει με την κάθετη κοπή. Η μακριά, χωρίς κόρα υποτείνουσα δίνει μια πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στο πιο απαλό, πιο σαρκώδες μέρος του σάντουιτς”.

Ο ομότιμος καθηγητής μαθηματικών του Vermont Technical College, Paul Calter επισήμανε πως “η ποσότητα της κρούστας σε ένα σάντουιτς, δεν αλλάζει, όπως και να το κόψετε. Αλλά το μέγεθος της επιφάνειας χωρίς κόρα μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το πόσες φορές θα το κόψετε και προς ποια κατεύθυνση.

Εάν το ψωμί σας είναι τετράγωνο και κάθε πλευρά έχει μήκος 4 ίντσες (10.16 εκατοστά), έχετε 16 ίντσες (40.64 εκατοστά) κόρας.

Αν κόψετε στη μέση, θα έχετε 8 ίντσες (20.32 εκατοστά) επιφάνειας χωρίς κρούστα. Αν κόψετε διαγώνια, θα έχετε σχεδόν 11 ίντσες (27.94 εκατοστά) επιφάνειας χωρίς κόρα. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα