Ποιος Πόλος είναι πιο κρύος; Ο Νότιος ή ο Βόρειος;

Ποιος Πόλος είναι πιο κρύος; Ο Νότιος ή ο Βόρειος;
Η Αρκτική είναι ωκεανός που περιβάλλεται από ξηρά και η Ανταρκτική είναι γη περιβάλλεται από (τον Νότιο) ωκεανό. AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Όσοι δεν είναι φαν του καλοκαιριού 'ταξιδεύουν' νοητά σε ψυχρότερα κλίματα, όπως ανεβαίνει η θερμοκρασία. Συνήθως στην Ανταρκτική. Ή την Αρκτική. Ποια είναι πιο κρύα;

Η θερμοκρασία έφτασε σε ασυνήθιστα -για την εποχή- νούμερα και όσοι δεν είναι ακριβώς οι μεγαλύτεροι φαν του καλοκαιριού (προτιμούν το χειμώνα που οι στρώσεις ρούχων σώζουν -ενώ τα καλοκαίρια δεν γίνεται να ‘βγάλουν’ το δέρμα τους, για να λυτρωθούν), οραματίστηκαν τον εαυτό τους σε ψυχρότερα κλίμακα.

Ιδανικά στο Νότιο Πόλο (Αρκτική). Ή το Βόρειο (Ανταρκτική). Αλλά ποιος πόλος είναι πιο κρύος;

Αμφότεροι έχουν κρύο, γιατί βρίσκονται στην κορυφή και την ‘ουρά’ του πλανήτη. Άρα δεν λαμβάνουν άμεσα, φως από τον ήλιο, όπως αναφέρει η NASA. Για την ακρίβεια, λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό ήλιου, αφού και στις δυο περιπτώσεις ο ήλιος βρίσκεται πάντα χαμηλά στον ορίζοντα -ακόμα και τα καλοκαίρια.

Κατά τη διάρκεια των χειμώνων τους, ο ήλιος βρίσκεται πολύ κάτω από τον ορίζονται που δεν ανατέλλει για μήνες -κάθε φορά. Επιπροσθέτως, οι λευκές επιφάνειες του πάγου και του χιονιού είναι πολύ αντανακλαστικές. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος από την ηλιακή ενέργεια ‘επιστρέφει’ στο διάστημα, διατηρώντας τον αέρα που βρίσκεται πάνω από αυτές, σχετικά ψυχρό.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες κάνουν και τους δύο πόλους πολύ ψυχρούς, ο Νότιος Πόλος παραμένει σημαντικά ψυχρότερος από τον Βόρειο Πόλο (είναι το βορειότερο σημείο της Γης), σύμφωνα με το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Βόρειο Πόλο είναι -40 βαθμοί Κελσίου το χειμώνα και 0 βαθμούς Κελσίου, το καλοκαίρι. Στο Νότιο Πόλο η μέση ετήσια θερμοκρασία το χειμώνα είναι -60 C και το καλοκαίρι -28.2 C.

Ο κύριος λόγος που ο Νότιος Πόλος είναι πιο κρύος από τον Βόρειο είναι η βασική διαφορά τους: ο Βόρειος Πόλος είναι ένας ωκεανός και ο Νότιος Πόλος είναι ήπειρος. Η Αρκτική είναι ωκεανός που περιβάλλεται από ξηρά και η Ανταρκτική είναι γη περιβάλλεται από (τον Νότιο) ωκεανό.

Το νερό ψύχεται και θερμαίνεται πιο αργά από τη γη, με αποτέλεσμα λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες. Ο ωκεανός κάτω από τον πάγο της Αρκτικής είναι κρύος, αλλά πιο ζεστός από τον πάγο και έτσι ο ωκεανός ζεσταίνει κάπως τον αέρα.

Συν τοις άλλοις, ενώ η Αρκτική βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, η Ανταρκτική είναι η υψηλότερη ήπειρος, με μέσο υψόμετρο περίπου 2.300 μέτρα. Όσο πιο ψηλά πας, τόσο περισσότερο κρύο κάνει -ενώ από κάτω υπάρχει γη και όχι ωκεανός -όπως υπάρχουν και βουνά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα