Πόλεμος κάτω από το έδαφος – Στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στοχεύει το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Πόλεμος κάτω από το έδαφος – Στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στοχεύει το Ισραήλ
AP Photo/Ohad Zwigenberg, File

Το Ισραήλ στοχεύει τις σήραγγες της Χαμάς στη νέα φάση του πολέμου στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Στην επόμενη φάση του πολέμου έχει περάσει πλέον ο Ισραηλινός στρατός. Έχοντας περικυκλώσει τη Γάζα, οι χερσαίες δυνάμεις του εστιάζουν τώρα να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν το τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς, με το πεδίο των μαχών να μεταφέρεται στα τούνελ, τα οποία χρησιμοποιούν οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι τα στρατεύματά του έχουν προχωρήσει “στην καρδιά του θύλακα“, ενώ η Χαμάς λέει ότι οι μαχητές της έχουν προξενήσει μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant δήλωσε ότι το Ισραήλ “έχει έναν στόχο, τους τρομοκράτες της Χαμάς”, τις υποδομές τους, τους διοικητές τους, τις αποθήκες τους και τα δωμάτια επικοινωνίας, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του στρατού, χρησιμοποιούνται εκρηκτικοί μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις σήραγγες που κατασκεύασε η Χαμάς και εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Γάζα.

Όπως αναφέρει το Reuters, μέχρι στιγμής τα ισραηλινά τανκς αντιμετώπισαν μεγάλη αντίσταση από μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούν το υπόγειο δίκτυο για ενέδρες.

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Σχεδόν τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, με χιλιάδες να αναζητούν καταφύγιο σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοσχέδιων καταφυγίων από καμβά στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων τους .

Στο νοσοκομείο Al Shifa της πόλης της Γάζας, μια γυναίκα που στεγάζεται μαζί με μικρά παιδιά σε μια αυτοσχέδια υφασμάτινη σκηνή, είπε ότι εγκατέλειψαν το σπίτι τους λόγω αεροπορικών επιδρομών.

Την ίδια ώρα, διεθνείς οργανισμοί και δυτικές χώρες προσπαθούν να στείλουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να απομακρύνουν ξένους υπηκόους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας την Τρίτη.

Μετά την αλλαγή της διαδρομής, η συνοδεία παρέδωσε ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Al Shifa. Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «βαθιά ανησυχητικό», η οργάνωση είπε ότι δύο φορτηγά υπέστησαν ζημιές και ένας οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά. Δεν προσδιόρισε την πηγή της πυρκαγιάς.

“Όχι” σε νέα κατοχή του Ισραήλ στη Γάζα από τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακα αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Σκοτώθηκε εργαζόμενος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον θάνατο εργαζομένου της στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, εξαιτίας βομβαρδισμού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι προχθές Δευτέρα 6η Νοεμβρίου.

Ο Μοχάμεντ αλ Άχελ, τεχνικός εργαστηρίου, ο οποίος εργαζόταν για την MSF για πάνω από δυο χρόνια, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε ο καταυλισμός με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ακίνητο όπου βρισκόταν το σπίτι του. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πλήγμα αυτό, υπογράμμισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός» ήταν μάταιες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι «κωφεύουν», όμως «επαναλαμβάνουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτραπεί η άφιξη επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη στο Παρίσι, στην έδρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διευθύντριά τους Κλερ Μαγκόν υπογράμμισε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανίσχυρο με δεδομένη την καταστροφική κατάσταση, ο πληθυσμός υποφέρει και «μπροστά σε αυτή την εκατόμβη, η κατάπαυση του πυρός έχει μετατραπεί σε κρίσιμη επείγουσα ανάγκη».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα