Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξανάρχισαν οι συνομιλίες – Επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξανάρχισαν οι συνομιλίες – Επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης
Ukrainian State Emergency Service via AP

Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι απο όσους βρίσκονταν στο θέατρο της Μαριούπολης την ώρα του βομβαρδισμού επέζησαν, σύμφωνα με Ουκρανό βουλευτή. Μέσω βίντεο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε η Ζαχάροβα.

Δεν σταματά το σφυροκόπημα στην Ουκρανία ενώ όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη ειναι δραματική καθώς το 80% – 90% της πόλης έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο της πολιορκούμενης Μαριούπολης που επλήγη από βομβαρδισμό.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός θεάτρου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι το “καταφύγιο άντεξε” και ότι υπάρχουν επιζώντες.

Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο βουλευτής Dmytro Gurin, του οποίου οι γονείς είναι παγιδευμένοι στην πόλη. Μιλώντας στο BBC είπε οτι “είχαμε μια πληροφορία ότι άνθρωποι εκεί επέζησαν”.

“Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.

Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Maxar Technologies via AP

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το θέατρο, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να χαραξτηρίζει “ψέμα” τον ισχυρισμό ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο.

Επανέλαβε τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Μαριούπολη: Για φρικτές συνθήκες κάνει λόγο η δημοτική αρχή

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις. Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ χθες στο περιοδικό Forbes Ukraine.

“Ενας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να προμηθεύεται νερό από πηγάδια”, είπε στη συνέντευξή του.

Δεδομένου ότι τα συστήματα θέρμανσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κάποιοι παίρνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης για να πιουν, είπε ο αντιδήμαρχος.”Αλλοι λένε επίσης ότι μαζεύουν νερό από λακούβες. Όταν υπήρχε χιόνι το έλιωσαν”, σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. “Ούτε μισό κτίριο δεν έχει παραμείνει άθικτο”, τόνισε.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν αμάχους σε μια προσπάθεια να πιέσουν την πόλη – η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους- να παραδοθεί.

Άμαχοι σε καταφύγιο AP Photo/Evgeniy Maloletka

“Κατέστρεψαν σχολείο”, λένε οι Ουκρανοί

Η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε τις ρωσικές δυνάμεις για επιθέσεις σε σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Χάρκοβο.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις “κατοχής” κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Στους 53 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στην Τσερνίχιβ

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στη πόλη έφτασαν τους 53.

“Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες”, επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει την Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: “Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες”.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθες πως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα