Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν και την Οδησσό – Δεν εκκενώθηκε η Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν και την Οδησσό – Δεν εκκενώθηκε η Μαριούπολη
Οδησσός AP

Ρωσικοί πύραλοι χτύπησαν το λιμάνι της Οδησσού το μεσημέρι του Σαββάτου. Για πέντε νεκρούς και 18 τραυματίες κάνει λόγο η ουκρανική προεδρία. Η προγραμματισμένη απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη δεν πραγματοποιήθηκε.

Ενας πύραυλος έπληξε το Σάββατο υποδομές στην πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό, ανέφεραν σε διαδικτυακή ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Η Οδησσός δέχτηκε πυραυλικό χτύπημα. Επλήγησαν υποδομές”, αναφέρει η ανακοίνωση χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι πρώτες πληροφορίες από το πεδίο ανέφεραν ότι από την επίθεση έχουν σκοτωθεί τρεις συνολικά άνθρωποι.

Αργότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 18 τραυματίες.

Σύμφωνα με την νότια διοίκηση της αεροπορίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δύο πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις του στρατού και δύο κτίρια κατοικιών στην Οδησσό.

«Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 ή 20 τραυματίστηκαν», είπε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «επτά πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό» σήμερα, εκ των οποίων ένας που «έπληξε μια πολυκατοικία» και «δύο που καταστράφηκαν» από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σειρά πυραύλων με βομβαρδιστικά Tu-95 πάνω από τη θάλασσα της Κασπίας.

Δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και άλλοι δύο πολυκατοικίες, σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία. Άλλοι δύο καταστράφηκαν επίσης από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Ο μόνος στόχος των ρωσικών πληγμάτων με πυραύλους εναντίον της Οδησσού, είναι ο τρόμος», κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση να υψωθεί «ένα τείχος μεταξύ του πολιτισμού και των βαρβάρων που επιτίθενται σε ειρηνικές πόλεις με πυραύλους».

Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να αναχαιτίσουν δύο άλλους πυραύλους που είχαν στόχο την πόλη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η διοίκηση.

Η Οδησσός, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας, είναι λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και έχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Σε περίπτωση που οι Ρώσοι την ελέγξουν, θα αποκόψουν εντελώς την πρόσβαση της Ουκρανίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το εμπόριο.

Βομβαρδίζεται τον Λουχάνσκ

Eν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πλήγματα πυροβολικού στην πόλη Ζολότε που βρίσκεται στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσαν το Σάββατο το θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό δύο άλλων, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της, Σερχίι Χαϊντάι.

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στο Λουχάνσκ δέχονται συνεχώς βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση ο Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

Δεν εκκενώνεται η Μαριούπολη

Τέλος, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για το Σάββατο απομάκρυνση αμάχων από την πόλη δεν πραγματοποιήθηκε.

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, είχε σχεδιαστεί να γίνει σήμερα, όπως δήλωσε νωρίς το πρωί η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπήρχαν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Κατά ρωσικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, την εκκένωση απέτρεψαν Ουκρανοί εθνικιστές ανοίγοντας πυρ στο χώρο συγκέντρωσης. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Νέα συνομιλία Ζελένσκι – Τζόνσον

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με μία «νέα φάση» στρατιωτικής βοήθειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια βαρέων όπλων, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Αντρίι Σιμπίγκα.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σιμπίγκα είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, την παροχή επιπλέον οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα