Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις – Άλλη μία νύχτα αγωνίας για τους αμάχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις – Άλλη μία νύχτα αγωνίας για τους αμάχους
Σωστικά συνεργεία σε βομβαρδισμένο κτίριο στο Χάρκοβο AP

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, με το Κίεβο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων εν μέσω διπλωματικού πυρετού που αφήνει ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου. Χτυπήθηκαν θέατρο και αγωγός αερίου.

Σε εξέλιξη είναι για 22η ημέρα οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων σε μια σειρά από Ουκρανικές πόλεις με επίκεντρο το Κίεβο, το οποίο συνεχίζει να πολιορκείται.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα θέατρο όπου έβρισκαν καταφύγιο άμαχοι στην υπό διαρκή πολιορκία πόλη και λιμάνι – σταθμό της Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δημοσίευσε εικόνα του θεάτρου της πόλης που δείχνει ότι υπέστη σοβαρές ζημιές στη σημερινή επίθεση και είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ρωσικές οβίδες έπληξαν πολλά ιδιωτικά σπίτια στην περιοχή Πντίλσκι, ενώ παράλληλα, φέρεται να έχει χτυπηθεί και αγωγός αερίου, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές.

Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις, ενώ οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Παράλληλα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ίδια πόλη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

13 οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ

Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν το πρωί τη ζωή τους από ρωσικά πυρά περιμένοντας στην ουρά έξω από κατάστημα για να αγοράσουν ψωμί, στο Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, ανήλθε πλέον σε 13. Την είδηση για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων έκανε γνωστή ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook.

«Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε.

Από την πλευρά του το αρχηγείο της ουκρανικής αστυνομίας ανέφερε πως διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.

Παράλληλα, το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της, λέγοντας ότι δεν είχε δει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη δικαιολόγηση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς διαφαίνονται προσπάθειες σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Κίεβο απορρίπτει τα περισσότερα σημεία του προσχεδίου ως ρωσικά αιτήματα

Παράθυρο ελπίδας, το προσχέδιο 15 σημείων που έφεραν το απόγευμα της Τετάρτης οι Financial Times, το οποίο ωστόσο, νωρίς-νωρίς, βρήκε “τοίχο” στην πρώτη κιόλας επίσημη απάντηση του Κιέβου.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απεσταλμένος της ουκρανικής πλευράς, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, με ανάρτησή του, διέψευσε τα περισσότερα από τα σημεία του προσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT ανήκουν αποκλειστικά σε θέσεις της Ρωσία.

Ο κ. Ποντολιάκ, τόνισε ότι “εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις”, επιβεβαιώνοντας μόνο τρία (από τα 15) σημεία τα οποία βρίσκουν σύμφωνο το Κίεβο.

Ποια είναι αυτά;

1) Η κατάπαυση του πυρός

2) Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία

3) Οι εγγυήσεις ασφάλειας από διάφορες χώρες

Εν ολίγοις, όπως έγραψε και ο ίδιος, τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας, γεγονός που μάλλον συνιστά πισωγύρισμα και κρατά τις διπλωματικές επαφές σε αδιέξοδο.

Τα σημεία που εμπεριέχει το προσχέδιο

Νωρίτερα πάντως, ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, είχε επαναλάβει τα αιτήματα αυτά μιλώντας στους Financial Times, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως, αν και τα ουκρανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία έχει παρουσιάσει την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «γενοκτονία» από «νεοναζί».

«Δεν υπάρχει πλέον αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, το οποίο θα μεσολαβούσε το ΝΑΤΟ. Μόλις ξεκίνησε ένας σοβαρός πόλεμος στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ παραμερίστηκε γρήγορα», είπε ο Ποντόλιακ.

«Προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθευμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών στη σύγκρουση από την πλευρά της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ποντολιάκ, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε επίσης τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.

Δύο από τα άτομα είπαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιελάμβανε επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «γενοκτονία» από «νεοναζί».

Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών θεμάτων, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Το μεγαλύτερο σημείο εμπλοκής παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατιδίων στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.

Όπως είπε ο Ποντόλιακ, η Ουκρανία έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει τμηματικά το ζήτημα.

«Τα αμφισβητούμενα και συγκρουόμενα εδάφη είναι ξεχωριστή υπόθεση. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για εγγυημένη απόσυρση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου», όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, είπε.

Μόσχα: Πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν πιθανές συμφωνίες

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά το δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα σήμερα που ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

Λαβρόφ: “Υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού”

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται “σοβαρά”.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: “Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου

Ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε από τους Αμερικανούς να θυμούνται το Περλ Χάρμπορ και την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου όταν σκέφτονται την Ουκρανία, λέγοντας πως “Η Ρωσία επιτέθηκε όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, όχι μόνο στις πόλεις μας, αλλά και προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση εναντίον των αξιών μας”.

“Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς. Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν”, “θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001”, είπε. “Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Στιγμιότυπο από την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο 2022 Photo by J. Scott Applewhite / POOL / AFP

“Είμαι 45 ετών και ο χρόνος για μένα σταμάτησε όταν χάθηκαν οι ζωές 100 παιδιών. Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους, τότε αυτό για μένα είναι η απόλυτη αποτυχία”, σημείωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα