Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποσχέθηκε ο Πούτιν να μη σκοτώσει τον Ζελένσκι;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποσχέθηκε ο Πούτιν να μη σκοτώσει τον Ζελένσκι;
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP PHOTO/MARKUS SCHREIBER

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Ναφτάλι Μπένετ πως δεν θα έδινε διαταγή να σκοτωθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες προκάλεσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί να μην δώσει διαταγή να σκοτώσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, ο Μπένετ ισχυρίστηκε πως στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος είπε πως “δεν θα έδινε διαταγή να δολοφονηθεί” ο ουκρανός ομόλογός του, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2022.

Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που είδε τον Πούτιν στη Μόσχα μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η επίσκεψη εντασσόταν σε προσπάθεια μεσολάβησης, η οποία όμως ήταν ανεπιτυχής.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Η ζωή ενός ηγέτη είναι το πολυτιμότερο πράγμα σε μια σύρραξη, σύμφωνα με τον Μπένετ. “Γνώριζα πως ο Ζελένσκι διέτρεχε κίνδυνο, βρισκόταν σε καταφύγιο η τοποθεσία του οποίου κρατείτο μυστική”.

Γι’ αυτό ρώτησε, περίπου τρεις ως τέσσερις ώρες αφότου ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Πούτιν, αν ο ρώσος πρόεδρος σκόπευε να σκοτώσει τον Ζελένσκι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε αρνητικά και ο Μπένετ ζήτησε τότε από τον ρώσο πρόεδρο να του δώσει τον λόγο του. “Είπε ότι δεν θα σκοτώσει τον Ζελένσκι” πρόσθεσε ο Μπένετ.

Ο Μπένετ είπε ότι, στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για να τον ενημερώσει για την υπόσχεση του Πούτιν. “Άκου, βγήκα από μια συνάντηση, δεν πρόκειται να σε σκοτώσει”. Όπως είπε, ο Ζελένσκι τον ρώτησε εάν είναι σίγουρος, και ο ίδιος του απάντησε: “100% δεν θα σε σκοτώσει”.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Μπένετ, ήρθε το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου διά στόματος του εκπροσώπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο Πούτιν συζήτησε με τον Μπένετ για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών αυτών και συγκεκριμένα να αναφερθεί σε όσα ισχυρίστηκε ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός,

“Πράγματι, ο Πούτιν και ο Μπένετ, όταν ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχαν ένα αρκετά έντονο διάλογο. Επικοινωνούσαν συχνά, υπήρξε και προσωπική επικοινωνία και τηλεφωνικές συνομιλίες. Πράγματι, στην ημερησία διάταξη εκτός από τις διμερείς σχέσεις υπήρχε και το θέμα της Ουκρανίας και το θέμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Μίλησαν αρκετές ώρες για αυτό το θέμα” είπε αρχικά ο Πεσκόφ και πρόσθεσε:

“Όμως, γνωρίζετε ότι δεν είμαστε θιασώτες του να αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες των συνομιλιών των αρχηγών κρατών. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό ούτε τώρα, και συνεπώς δεν θα διαψεύσω ούτε θα επιβεβαιώσω όσα είπε ο κύριος Μπένετ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα