POLITICO: Η Ελλάδα χαλάει το καλοκαίρι της Mέρκελ

POLITICO: Η Ελλάδα χαλάει το καλοκαίρι της Mέρκελ

Η Καγκελάριος αναγκάστηκε να ηρεμήσει τα πνεύματα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένης της σύγκρουσης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Σοςιαλδημοκρατών

«Η Ελλάδα χαλάει το καλοκαίρι της Mέρκελ», γράφει σε σημερινό άρθρο της η ιστοσελίδα POLITICO, επισημαίνοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται να έχει αγγίξει τα όρια της εξουσίας της, ενώ εμφανίζεται κουρασμένη και πολιτικά αποδυναμωμένη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση άμυνας, σχολιάζει, με αφορμή τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.

ADVERTISING

Στο εσωτερικό του κόμματός της, πολλοί συντηρητικοί βουλευτές την κατηγορούν ότι υπήρξε επιεικής με την Ελλάδα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει αφήσει, όπως αναφερει, ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τη Μέρκελ γιατί ο Σόιμπλε είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, ενώ αποτελεί εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις.

Η Καγκελάριος αναγκάστηκε να ηρεμήσει τα πνεύματα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένης της σύγκρουσης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Σοςιαλδημοκρατών αναφέρεται ενώ τονίζεται ότι ακόμα και μετά την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα, η Καγκελάριος επέστρεψε στο Βερολίνο για να καθησυχάσει τους αντιρρησίες εντός του κόμματός της.

Κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη της –πριν τις καλοκαιρινές διακοπές- στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, η Καγκελάριος εμφανίστηκε κουρασμένη, φορώντας το ίδιο σακάκι που φορούσε στην Ευρωσύνοδο, σημειώνει η ιστοσελίδα τονίζοντας πως αντί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της, κατέληξε να υπερασπίζεται την πολιτική της έναντι της Ελλάδας.

Eπιφυλάξεις για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης

Παρά την ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων από την ελληνική βουλή Γερμανοί πολιτικοί εξακολουθούν να βλέπουν επιφυλακτικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα. Πολλοί αντιτάσσονται σφοδρά στο τρίτο πακέτο.

«Η κατεύθυνση είναι σωστή αλλά το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν διαθέτει δική του πλειοψηφία στη βουλή, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο θα είναι σε θέση να εφαρμόσει στην πράξη τους νόμους που έχουν ψηφιστεί», δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Γκούντερ Κρίχμπαουμ στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Η επιφυλακτικότητα του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα, τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να υλοποιεί μια συμφωνία, την οποία δεν πιστεύει.

Η Αθήνα θα πρέπει όμως να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται προς το συμφέρον της χώρας και όχι για να αρέσουν στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Με τα ως τώρα δεδομένα η έκβαση των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο δανειακό πακέτο είναι ανοιχτή. Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση ο κ. Κρίχμπαουμ, εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Αυγούστου, και αυτό επειδή τότε θα πρέπει να καταβληθεί προς την ΕΚΤ δόση ύψους 3,2 δις ευρώ.

«Μερική» παραίτηση Μπόσμπαχ με φόντο την ελληνική κρίση

Παράλληλα, σήμερα, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, σφοδρός πολέμιος της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας αλλά και των χειρισμών της καγκελαρίου Μέρκελ στην ελληνική κρίση υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, μολονότι συνεχίζει να διατηρεί τη βουλευτική του έδρα. Ας σημειωθεί οτι ο Μπόσμπαχ είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά των πακέτων βοήθειας της Ελλάδας που εγκρίθηκαν ως τώρα από τη γερμανική βουλή, τα οποία μάλιστα είχε καταψηφίσει. Επισήμως ο Μπόσμπαχ αναμένεται να αποχωρήσει από την εν λόγω επιτροπή στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Στο μεταξύ κατά της συμφωνίας για ένα τρίτο πακέτο και υπέρ ενός προσωρινού Grexit εκφράζεται ο βουλευτής των Xριστιανοδημοκρατών και εκπρόσωπος του Κύκλου Μεσαίων Επιχειρήσεων, Κρίστιαν φον Στέτεν. Εκφράζοντας τις διαθέσεις όλων εκείνων των βουλευτών της Κ.Ο. του CDU που ψηφίσαν κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ο κ. φον Στέτεν χαρακτηρίζει «απίθανο» ο Αλέξης Τσίπρας να εφαρμόσει μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εστιάζουν στην ανάπτυξη

Διαφορετική είναι η στάση των Σοσιαλδημοκρατών. Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για θέματα οικονομικής πολιτικής, Λόταρ Μπίντινγκ, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο να διαθέσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επιπλέον χρήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα ο κ. Μπίντινγκ προτείνει επενδυτικά κίνητρα για τον ενεργειακό, τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα καθώς επίσης και επιδοτήσεις για τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων φορέων απασχόλησης.

(Απόδοση άρθρου POLITICO: ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network