Politico: Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα social media για να παραμείνει στην εξουσία

Politico: Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα social media για να παραμείνει στην εξουσία
Γυναίκα μπροστά από αφίσα του Ερντογάν AP Photo/Lefteris Pitarakis

Με συντεταγμένες κινήσεις εδώ και μια δεκαετία, ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στα social media, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ακόμη και νομοθεσίες της ΕΕ.

Στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα μυστικό όπλο, αυτό της καταστολής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, μέρος των κινήσεών του είναι εμπνευσμένες από την Ευρώπη.

Καθώς η χώρα οδεύει προς τον επαναληπτικό γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αυξανόμενος έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Τούρκο ηγέτη έχει γίνει άλλο ένα εργαλείο που φαίνεται να τον βοηθά στην πορεία του προς την παράταση της 20ετούς παντοκρατορίας του.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση του Ερντογάν διέταξε το Twitter να μπλοκάρει τους λογαριασμούς περίπου δώδεκα τοπικών δημόσιων προσώπων της αντιπολίτευσης – μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις και κατά του Έλον Μασκ επειδή συμμορφώθηκε με την οδηγία.

Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες του Ερντογάν να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία πίσω.

Ο Ερντογάν επιβάλει λογοκρισία στα social media με “οδηγό” την ΕΕ

Η προσπάθεια του Ερντογάν να επεκτείνει την λογοκρισία μέσω της καταστολής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το AKP, ψήφισε μια ευρεία γκάμα κανόνων για τα social media που, εν μέρει, αντανακλούσαν παρόμοια νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το POLITICO, τόσο η κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης είναι να πατάξουν τις επιβλαβείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να σταματήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης και να αυξήσουν τη διαφάνεια γύρω από τον τρόπο με τον οποίο Instagram και YouTube προσφέρουν περιεχόμενο στους χρήστες τους. Οι κανόνες της ΕΕ, γνωστοί ως Digital Services Act, περιλαμβάνουν επίσης πρόστιμα ύψους έως και 6 τοις εκατό των εσόδων μιας εταιρείας για πιθανές παραβάσεις.

Το εγχειρίδιο κανόνων της Άγκυρας συχνά μιμείται λέξη προς λέξη τη γλώσσα χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών. Αυτό που κάνει όμως στη συνέχεια είναι να προχωρά σημαντικά και σε βάθος και να περιορίζει τον διαδικτυακό λόγο με τρόπους που ευνοούν την προσπάθεια του Ερντογάν να διατηρήσει την τουρκική προεδρία.

Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών, εάν κάποιοι αναρτούν στο διαδίκτυο περιεχόμενο που διαδίδει “ανακριβείς πληροφορίες” με τρόπους που “διαταράσσουν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας”. Οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν ομοίως να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης για τη δημιουργία περιεχομένου που δεν είναι ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα. Ακόμη και ο Κιλιτσντάρογλου ο οποίος εξασφάλισε το 45% στις εκλογές της Κυριακής, έχει ήδη αντιμετωπίσει ποινική δίωξη βάσει του νέου καθεστώτος για τη διάδοση “ψευδών ειδήσεων” σε βάρος της κυβέρνησης.

“Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται γύρω από τον νόμο περί παραπληροφόρησης της Τουρκίας”, έγραψε ο Alper Coşkun, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον. Ο Ερντογάν και το κόμμα του “δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα και να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νομοθεσία για την καταστολή των διαφορετικών απόψεων“.

Απαντώντας σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται, οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης απορρίπτουν την κριτική σε βάρος τους ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δικό τους πολιτικό όφελος. Πολλοί από αυτούς, παραπέμπουν σε άλλους κανόνες για το διαδικτυακό περιεχόμενο -ιδιαίτερα σε εκείνους εντός της ΕΕ- ως παραδείγματα για το πώς οι πολιτικοί αλλού πιέζουν επίσης τους τεχνολογικούς κολοσσούς στο όνομα της μείωσης της εξάπλωσης του επιβλαβούς περιεχομένου στις χώρες της ΕΕ.

Παρόμοιοι νόμοι με αυτούς της Τουρκίας “εφαρμόζονται σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες”, δήλωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της χώρας.

Δεν είναι σαφές αν οι νέοι κανόνες της χώρας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν την πλάστιγγα να γείρει υπέρ του Ερντογάν στην αμφίρροπη ψηφοφορία του πρώτου γύρο, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απειλή για την εξουσία του Τούρκου προέδρου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

78 συλλήψεις για “προκλητικές αναρτήσεις” μετά τον φονικό σεισμό

Ωστόσο, ο αυξανόμενος έλεγχος του τι βλέπουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο σηματοδοτεί τη συνέχιση των επανειλημμένων απαγορεύσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει επιβάλει η Άγκυρα στο Twitter, το Facebook και το YouTube κατά το παρελθόν, υιοθετώντας πολιτικές που ευνοούν το κυβερνών κόμμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θέσπισε μια σύντομης διάρκειας εθνική απαγόρευση σε αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες μετά από μια θανατηφόρα επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο.

Μια άλλη απαγόρευση με επίκεντρο το Twitter ακολούθησε στον απόηχο του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, και οδήγησε μάλιστα σε 78 συλλήψεις με την κατηγορία ότι οι άνθρωποι αυτοί μοιράστηκαν “προκλητικές αναρτήσεις”.

Παρόμοιες απαγορεύσεις χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία και αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο έλεγχο του Ερντογάν στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης για την καταστολή των φωνών της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία έρχεται να προστεθεί σε άλλες ολοένα και πιο αυταρχικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, που έχουν ομοίως δανειστεί πολλά από το εγχειρίδιο της Ευρώπης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έχουν τροποποιήσει αυτούς τους κανόνες για να ευνοήσουν τα καταπιεστικά καθεστώτα. Η Μόσχα, για παράδειγμα, ψήφισε πρόσφατα μια επαχθή νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει έως και 15 χρόνια φυλάκισης για όσους διαδίδουν “ψευδή στοιχεία” για τον στρατό της χώρας.

“Η ψήφιση του λεγόμενου νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση αναμένεται να βοηθήσει την κυβερνητική συμμαχία να φιμώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κριτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης”, σύμφωνα με έκθεση για την Τουρκία του Freedom House, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρακολουθεί παγκόσμια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα