Πολωνία: Νέες αποκαλύψεις για τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους

Πολωνία: Νέες αποκαλύψεις για τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους

Πιέσεις για να προσγειωθούν είχαν δεχτεί οι πιλότοι του προεδρικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Σμολένσκ το 2010 με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι.

Το 2010 στο Σμολένσκ της Ρωσίας είχε συντριβή το προεδρικό αεροσκάφος της Πολωνίας. Στο δυστύχημα αυτό είχαν χάσει τη ζωή τους 96 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι,η σύζυγός του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού και άλλοι αξιωματούχοι.

Οι Πολωνοί αξιωματούχοι ταξίδευαν στο Κάτιν, κοντά στο Σμολένσκ, προκειμένου να παραστούν στις τελετές για τα 70 χρόνια από τη σφαγή των αιχμάλωτων Πολωνών αξιωματικών από τη σοβιετική μυστική αστυνομία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Σχεδόν πέντε χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν να υπάρχουν στην Πολωνία και ειδικότερα εντός του συντηρητικού κόμματος PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δίδυμου αδελφού του Λεχ Κατσίνσκι. Μάλιστα ο ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM φούντωσε αυτές τις θεωρίες καθώς  αποκάλυψε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των συνομιλιών που κατέγραψε ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του.

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο το πλήρωμα φέρεται να ζήτησε πολλές φορές από όσους ήταν στο πιλοτήριο να κάνουν ησυχία ή να αποχωρήσουν. Εκείνοι όμως δεν συγκινήθηκαν ενώ με βάση τις συνομιλίες γίνεται αντιληπτό ότι όσοι βρίσκονταν εκεί έπιναν μπίρες. Πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλήρωμα είχε καταναλώσει και αυτό αλκοόλ.

Μέσα στο πιλοτήριο βρισκόταν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας, πτέραρχος Αντρέι Μπλάσικ. Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο φαίνεται να λέει στους πιλότους : "Το γεγονός είναι ότι πρέπει να το κάνουμε (να προσπαθήσουμε να προσγειωθούμε) μέχρι τέλους" . Ενώ επανέλαβε και τη φράση που είχε πει δέκα λεπτά νωρίτερα ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών : "Προχώρα, έχεις αρκετό χώρο!", με το αεροσκάφος να βρίσκεται 300 μέτρα από το έδαφος.

Στα τελευταία λεπτά της πτήσης οι πιλότοι, αγχωμένοι από την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, προσπαθούσαν μάταια να πείσουν τους ''παρείσακτους'' να φύγουν από το πιλοτήριο. Μάλιστα είχαν συζητήσει και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Πολωνία ή να προσπαθήσουν να φτάσουν σε κάποιο άλλο ρωσικό αεροδρόμιο.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής δικαιοσύνης, που διενεργεί μέχρι και σήμερα έρευνα για την αεροπορική τραγωδία, χαρακτήρισε ανακριβές το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποια σημεία αναφέρεται. Ο ταγματάρχης Μάρτσιν Μάξιαν ισχυρίστηκε επίσης ότι από τις έρευνες που έχουν ήδη διενεργηθεί συμπεραίνεται πως ούτε τα μέλη του πληρώματος ούτε οι άνθρωποι που φέρονται ότι μιλούν στο κείμενο αυτό ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ την ώρα της συντριβή .

Την περασμένη εβδομάδα πάντως οι στρατιωτικοί εισαγγελείς τόνισαν ότι υπεύθυνοι για το δυστύχημα θεωρούνται οι πιλότοι. Επίσης υπογράμμισαν ότι έχουν ασκήσει δίωξη και σε δύο Ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας γιατί θεωρούν ότι συνέβαλαν στη συντριβή του Τουπόλεφ-154.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: