Πολωνία: Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θέλει να παραμείνει στην ΕΕ

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θέλει να παραμείνει στην ΕΕ
O Ματέους Μοραβιέτσκι AP Photo/Petr David Josek

Μετά την απόφαση-σοκ του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, ο Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει ότι η χώρα του θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα, μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να οδηγήσει στο «Polexit».

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών», τόνισε ο Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών» για την Πολωνία και την Ένωση. Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «την ανησυχία της» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε «ανήσυχος» και τόνισε ότι η ΕΕ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο βρίσκεται «στην καρδιά της Ένωσης».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (…) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός. «Είναι μια επίθεση εναντίον της ΕΕ» από «ένα συνταγματικό δικαστήριο το οποίο έχει γίνει υποχείριο της πολωνικής εξουσίας», κατήγγειλε ο ίδιος.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας, οι οποίες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα