Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλωτές σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία

Διαβάζεται σε 3'
Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία
Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία AP Photo Rafal Oleksiewicz

Πορεία διοργάνωσε η αντοπολίτευση της Πολωνίας, δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές – που αναμένονται κρίσιμες – προκειμένου να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες σύμφωνα με τη φιλελεύθερη Πολιτική Πλατφόρμα (PO) μπορεί να καθορίσουν το μέλλον της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατική της θέση.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές αλλά μπορεί να δυσκολευθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία εν μέσω δυσαρέσκειας για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και ανησυχιών για τη διάβρωση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών.

Η αντιπολίτευση ελπίζει πως η σημερινή “πορεία του ενός εκατομμυρίου καρδιών”, όπως την ονόμασε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του PO Ντόναλντ Τουσκ, θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών και θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία AP Photo Rafal Oleksiewicz

“Η μεγάλη αλλαγή έρχεται. Αυτό είναι ένα σημάδι της αναγέννησης της Πολωνίας”, δήλωσε ο Τουσκ στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας, πολλοί ανεμίζοντας σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει πει πως το PiS μπορεί να σκοπεύει να βγάλει την Πολωνία από την ΕΕ, κάτι που το κόμμα αρνείται, και έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές κρίσιμες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών.

Το PiS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να κρατήσει μακριά τους μετανάστες από την Πολωνία λέγοντας πως το θέμα είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια, και να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα προς τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους.

“Θέλω να είμαι ελεύθερη να είμαι στην ΕΕ, θέλω να έχω λόγο, θέλω να έχουμε ελεύθερα δικαστήρια”, δήλωσε η Χάνα Τσατσίεβιτς, μιας 59χρονη οδοντίατρος από το Ότβοκ, μια πόλη έξω από τη Βαρσοβία.

Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία AP Photo Rafal Oleksiewicz

Το PiS αρνείται τις δυτικές επικρίσεις πως έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς κανόνες και λέει πως οι μεταρρυθμίσεις του στο δικαστικό σύστημα έχουν σκοπό να κάνουν τη χώρα πιο δίκαιη και να την απαλλάξουν από τα κατάλοιπα του κομμουνισμού, ενώ οι αλλαγές που επιφέρει στα δημόσια ΜΜΕ θα τα απαλλάξουν από την ξένη επιρροή.

Όμως δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τα οποία παρακρατούν οι Βρυξέλλες λόγω των μεταρρυθμίσεων στο πολωνικό δικαστικό σύστημα.

“Όλοι επενδύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην καταπολέμηση της καταστροφής του κλίματος. Και εμείς στερούμαστε αυτά τα χρήματα επειδή κάποιος αποφάσισε να καταστρέψει τη δημοκρατία στην Πολωνία”, δήλωσε ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ράφαου Τσασκόφσκι στους συγκεντρωθέντες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα