Πομπέο: Ήρθε η ώρα της αλλαγής στη Βενεζουέλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον AP

Μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον λαό της Βενεζουέλας. Να είναι έτοιμος σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ καλέσε τον στρατό ο Μαδούρο.

"Ήρθε η ώρα της αλλαγής", διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε το Σάββατο και απευθύνεται στον λαό της Βενεζουέλας.

"Οι ΗΠΑ στέκουν σταθερά στο πλευρό σας, στον αγώνα σας για την ελευθερία και τη δημοκρατία", δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε αυτό το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter, την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε και πάλι τον στρατό να εγκαταλείψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

"Μπορείτε να έχετε τις υψηλότερες απαιτήσεις από τους θεσμούς σας, τον στρατό και τους ηγέτες σας και να ζητήσετε την επιστροφή στη δημοκρατία", συνέχισε ο Πομπέο, για να καταλήξει, λέγοντας στα ισπανικά: "Είμαστε μαζί σας".

Οι υποστηρικτές του Γκουαϊδό θα κάνουν ειρηνικές πορείες προς διάφορα στρατόπεδα με στόχο να πείσουν τους στρατιωτικούς να ενωθούν μαζί τους. Νωρίτερα, ο Μαδούρο κάλεσε τον στρατό να είναι "έτοιμος" στην περίπτωση που η χώρα δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ.

"Ο στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμά μας χωρίς να συγκρουστούμε, χωρίς προκλήσεις", έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να μοιράσουν φυλλάδια στους στρατιώτες ώστε να τους πείσουν να στρέψουν την πλάτη τους στον Μαδούρο και να ταχθούν στο πλευρό του, υποσχόμενος ότι θα τους δώσει αμνηστεία.

Νωρίς το πρωί, μικρές ομάδες είχαν αρχίσει να κατευθύνονται σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις του Καράκας μεταξύ των οποίων και στη Λα Καρλότα απ' όπου την περασμένη Τρίτη ο Γκουαϊδό κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να εξεγερθούν, χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα, το γενικό επιτελείο στρατού έχει παραμείνει πιστό στον Μαδούρο.

Μαδούρο: Να είναι έτοιμος ο στρατός

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο κάλεσε το Σάββατο τις ένοπλες δυνάμεις να είναι «έτοιμες» σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση στο έδαφος της Βενεζουέλας, καθώς ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό προσπαθεί να στρέψει τον στρατό προς το δικό του στρατόπεδο.

Ο Νικολάς Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από ένα τμήμα των συμπατριωτών του και τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, κάλεσε τους στρατιωτικούς να «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί με κάθε τίμημα να ωθήσει τον Νικολάς Μαδούρο στην έξοδο υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως μια «στρατιωτική επέμβαση (στη Βενεζουέλα) είναι πιθανή. Αν είναι απαραίτητο, αυτό είναι που θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Νικολάς Μαδούρο, που μιλούσε ενώπιον στρατιωτών κατά την επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες (βορειοδυτικά), κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και την Ουάσινγκτον ότι εξυφαίνουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του.

«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από τους στρατιώτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξουσία στη χώρα με τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους, επιδεικνύουν μέχρι τώρα την αδιάπτωτη στήριξή τους στον Μαδούρο.

Η ομιλία του Μαδούρο έγινε λίγο προτού ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος κάλεσε τους Βενεζουελάνους να πορευθούν «ειρηνικά» προς τους στρατώνες προκειμένου να επιχειρήσουν, εκ νέου, να αποσπάσουν την υποστήριξη του στρατού.

Την Τρίτη, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σε στρατιωτική εξέγερση, η οποία ξεφούσκωνε ώρα την ώρα. Το κάλεσμά του στον στρατό προκάλεσε ωστόσο τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο την Τρίτη και την Τετάρτη που αμαυρώθηκαν από βίαιες συγκρούσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Βενεζουέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Γκουαϊδό καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις: Πιέστε το στρατό να διώξει τον Μαδούρο

Έλληνας κάτοικος Βενεζουέλας: Δεν έγινε πραξικόπημα, έτσι ήθελαν να το εμφανίσουν

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε νέα "ειρηνική διαδήλωση" στα στρατόπεδα της χώρας

SHARE:

24Media Network