Ponte Morandi: Η ιστορία της γέφυρας που κατέρρευσε στη Γένοβα

Ponte Morandi: Η ιστορία της γέφυρας που κατέρρευσε στη Γένοβα
H γέφυρα Morandi στην Γένοβα AP

Τα χαρακτηριστικά της γέφυρας που κατέρρευσε στην Γένοβα σκορπίζοντας τον θάνατο. Ποιος ήταν ο Riccardo Morandi που την σχεδίασε.

H γέφυρα Ponte Morandi στην Γένοβα η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων διερχόμενων ήταν μία από τις πλέον “επιβαρυμένες” καθώς ένωνε δύο πολύ δραστήριες περιοχές της πόλης. Την Sampierdarena, που είναι το εμπορικό λιμάνι της Γένοβα με το Cornigliano μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Η γέφυρα, που σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Riccardo Morandi, χτίστηκε μεταξύ 1963 και 1967 από την ιταλική εταιρεία ύδρευσης. Έχει μήκος 1.102 μέτρα, ύψος 45 μέτρα στο επίπεδο του δρόμου και 3 βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα που φτάνουν τα 90 μέτρα σε ύψος.

H γέφυρα που παραδόθηκε σε κυκλοφορία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1967 παρουσία του τότε προέδρου Giuseppe Saragat είχε εντυπωσιάσει τόσο για τα λίγα στηρίγματα που διέθετε αλλά και για το υψηλό κόστος κατασκευής σε σχέση με άλλες γέφυρες που διέθεταν περισσότερα στοιχεία.

Οι γέφυρες του Riccardo Morandi

Riccardo Morandi, ο οποίος γεννήθηκε στην Ρώμη το 1901, αποτελεί έναν από τους πλεον διάσημους και διεθνείς Ιταλούς πολιτικούς μηχανικούς που διέπρεψε στον σχεδιασμό γεφυρών. Πέρα από την Ιταλία γέφυρες που έχει σχεδιάσει βρίσκονται στον Καναδά, την Λιβύη (σ.σ. η Wadi el Kuf είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Αφρικής), την Κολομβία, την Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ.

66498369 - maracaibo, venezuela - november 4: general rafael urdaneta bridge, lake maracaibo during a sunrise. november 4, 2014 in maracaibo, venezuela. (photo by jean carlos ramos) jeanfoto/123RF

Η πλέον εντυπωσιακή του κατασκευή είναι η 8.678 μέτρων γέφυρα Στρατηγού Rafael Urdaneta που ενώνει τις ακτές τις λίμνης Μαρακαΐμπο στην δυτική Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η συγκεκριμένη γέφυρα έχει βαφτεί με αίμα καθως τον Απρίλιο του 1964 τμήματα της γέφυρας κατέρρευσαν μετά από σύγκρουση με το πετρελαιοφόρο Esso Maracaibo προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα