Πορτογαλία: Ανοίγουν στις αρχές Ιουνίου οι παραλίες αλλά με αυστηρά μέτρα

Πορτογαλία: Ανοίγουν στις αρχές Ιουνίου οι παραλίες αλλά με αυστηρά μέτρα
Παραλία στη Ισπανία AP

Πολίτες θα κατεβάζουν στα κινητά τηλέφωνά τους μια εφαρμογή που θα τους πληροφορεί αν η πλαζ που έχουν επιλέξει είναι γεμάτη ή έχει ακόμη κενές θέσεις.

Η Πορτογαλία θα ανοίξει και πάλι τις παραλίες της στις 6 Ιουνίου, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να κατεβάσουν στα κινητά τηλέφωνά τους μια εφαρμογή που θα τους πληροφορεί αν η πλαζ που έχουν επιλέξει είναι γεμάτη ή έχει ακόμη κενές θέσεις.

Οι παρέες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο, οι ξαπλώστρες θα διατίθενται μόνο για τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και δεν θα επιτρέπονται τα παιχνίδια στην παραλία με τη συμμετοχή άνω των δύο ατόμων, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Ο πρωθυπουργός είπε ωστόσο ότι η αστυνομία δεν θα αναλάβει να επιτηρεί τις παραλίες, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν μόνοι τους τα μέτρα.

«Οι παραλίες είναι χώροι αναψυχής», τόνισε. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας ανέπτυξε μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα που αποστέλλουν τα μπιτς μπαρ ώστε να γνωρίζουν όλοι πόσος κόσμος βρίσκεται στις παραλίες ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να συλλέγονται δεδομένα όχι μόνο για τον αριθμό των λουομένων αλλά και για τις αποστάσεις που τηρούν μεταξύ τους, είπε ο Κόστα. Η Πορτογαλία θα ξεκινήσει την Δευτέρα τη δεύτερη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας της, με το άνοιγμα των εστιατορίων, των μουσείων και των καφέ – αλλά για περιορισμένο αριθμό θαμώνων.

Θα ξεκινήσουν επίσης μαθήματα ορισμένες τάξεις. Τα μικρότερα καταστήματα άνοιξαν στις 4 Μαΐου, την ίδια ημέρα που ήρθησαν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει επιταχυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο ρυθμός μετάδοσης (το R) ήταν στο 0,94 πριν από δύο εβδομάδες και παραμένει κάτω από το 1, στο 0,97. Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 28.583 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 1.190 θάνατοι, ελάχιστοι σε σύγκριση με τους 27.000 της γειτονικής Ισπανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα