Πορτογαλία: Ο Κόστα κατατρόπωσε και τις δημοσκοπήσεις

Πορτογαλία: Ο Κόστα κατατρόπωσε και τις δημοσκοπήσεις
Ο θριαμβευτής των εκλογών Αντόνιο Κόστα AP

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία σηματοδότησε ένα epic fail των εταιριών δημοσκοπήσεων στη χώρα.

Αν κάνει έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στις εκλογές της Πορτογαλίας που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή (εκτός, φυσικά, από την ευρεία νίκη των σοσιαλιστών) ήταν η θεαματική, θα μπορούσε κανείς απόκλιση, μεταξύ του τελικού αποτελέσματος και των δημοσκοπήσεων που είχαν προηγηθεί, ιδαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της αναμέτρησης.

Το σύνολο των μετρήσεων προεξοφλούσε ένα πολύ μεγάλο ντέρμπι για την πρωτιά μεταξύ των Σοσιαλιστών (του νυν Πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα) και των Σοσιαλδημοκρατών (στην πραγματικότητα κεντροδεξιών) του Ρούι Φερνάντο ντα Σίλβα Ρίο. Αντ’αυτού, οι Σοσιαλιστές όχι μόνο επικράτησαν άνετα αλλά εξασφάλισαν και την αυτοδυναμία κάτι που καμία μέτρηση δεν είχε προβλέψει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έδιναν διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους ενώ υπήρξε και μία που “χάρισε” το (μικρό) προβάδισμα στην κεντροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση οι πάντες ανέμεναν μάχη σώμα με σώμα και επικράτηση που δεν θα συμπεριελάμβανε την αυτοδυναμία για τον τελικό νικητή.

Ηταν αρκούντως ενδεικτική του γενικότερου κλίματος η δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 28 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Η εν λόγω μέτρηση δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο έντυπο Expresso έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 35%, και στο κεντροδεξιό, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 33%.

Εν τέλει, η κάλπη, που εξέπλησε τους πάντες, χάρισε στον Κόστα μία θριαμβευτική νίκη με διαφορά σχεδόν 13,8 μονάδων και την πολυπόθητη, για τον ίδιο, αυτοδυναμία που φάνταζε μέχρι την Κυριακή το απόγευμα ως όνειρο θερινής νυχτός.

O Φρανσίσκο Περέιρα είναι δημοσιογράφος του CNN της Πορτογαλίας. Η απόκλιση εννοείται ότι δεν πέρασε ασχολίαστη στη χώρα. Μας τόνισε τα εξής: “Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις αποδείχθηκαν ανακριβείς. Ωστόσο, την ίδια ώρα φαίνεται ότι έγινε μία στροφή της τελευταίας στιγμής από τα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, το Μπλόκο και το συνασπισμό των Κομμουνιστών με τους Πράσινους, προς τους Σοσιαλιστές. Ισως σ’ αυτό βέβαια να έπαιξαν ρόλο οι δημοσκοπήσεις.

Ηταν βέβαια ξεκάθαρο ότι οι Σοσιαλιστές ήταν μπροστά. Η κεντροδεξιά ποτέ δεν πλησίασε τόσο κοντά όσο έδειχναν οι τελευταίες μετρήσεις ενώ φυσικά δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα η πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με μικρότερους σχηματισμούς της δεξιάς”.

To γεγονός της… ανακολουθίας των δημοσκοπήσεων καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα (είναι χαρακτηριστικά τα εν Ελλάδι παραδείγματα του δημοψηφίσματος του 2015, των εκλογών που ακολούθησαν, ακόμα και των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του ΚΙΝΑΛ). Οι εταιρίες, παγκοσμίως, δείχνουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα ως προς τη μεθοδολογία των ερευνών τους, γεγονός που τις οδηγεί συχνά σε “φτωχές” και ιδιαίτερα προβληματικές επιδόσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα