Πώς μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του κόσμου “χωρίζεται στα δύο”

Διαβάζεται σε 3'
Πώς μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του κόσμου “χωρίζεται στα δύο”
Mέχρι την πρόσφατη μελέτη, οι γεωεπιστήμονες δεν γνώριζαν πως οι ήπειροι μπορούν να συμπεριφέρονται, όπως στα Ιμαλάια. iStock

Γεωφυσικοί μελέτησαν όσα συμβαίνουν κάτω από το Θιβέτ και εντόπισαν «πρόσφατο ορογώνιο-κάθετο σχίσιμο ή ή παραμόρφωση της Ινδικής Πλάκας».

Ομάδα γεωφυσικών παρουσίασε μελέτη της οποίας τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του κόσμου χωρίζεται στα δύο.

Η θεωρία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που έγινε το Δεκέμβριο του 2023. Εξέτασε το σχηματισμό των Ιμαλαΐων, οροσειρά που εκτείνεται κυρίως σε τρεις χώρες (Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν), ενώ ‘κομμάτι’ της βρίσκεται στο Πακιστάν και την Κίνα.

Από αυτήν πηγάζουν τρία από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα του πλανήτη (Ινδός, Γάγγης-Βραχμαπούτρα, Γιάνγκτσε). Από το συγκεκριμένο ποτάμιο σύστημα εξαρτώνται περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά το Geological Society (των 12.000 μελών από όλον τον κόσμο), η οροσειρά των Ιμαλαΐων και το οροπέδιο του Θιβέτ σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της Ινδικής και της Ευρασιατικής Πλάκας, που ξεκίνησε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σήμερα.

Για την ιστορία, το Θιβέτ είναι η υψηλότερη περιοχή στη Γη, με μέσο υψόμετρο 4.380 μέτρα.

Η ομάδα των ερευνητών διερεύνησε αρχικά, τα επίπεδα του ήλιου που υπάρχουν στις θιβετιανές πηγές.

Διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλότερα στο νότιο Θιβέτ σε σύγκριση με το βόρειο Θιβέτ, κάτι που όπως σημείωσαν, υποδηλώνει ότι η Ινδική τεκτονική πλάκα χωρίζεται στα δύο κάτω από το θιβετιανό οροπέδιο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνολογία (που χρησιμοποιεί πληροφορίες από τηλεσεισμικές δονήσεις, για την απεικόνιση της δομής της Γης και των εσωτερικών ορίων) για την ανάλυση της πλάκας αυτής.

Έτσι «αποκαλύφθηκε πρόσφατο ορογώνιο-κάθετο σχίσιμο ή παραμόρφωση της Ινδικής Πλάκας», όπως αναφέρεται στην εργασία που έχει κατατεθεί για έγκριση από ομότιμους (προαπαιτούμενο για τη δημοσίευση της σε επιστημονικό περιοδικό).

Μία από τις εικόνες φάνηκε να δείχνει στοιχεία που πιθανότατα αντιπροσωπεύουν «σκίσιμο πλάκας, μεταξύ της κορυφής και του κατώτατου μέρους της Ινδικής πλάκας», όπως έγραψαν οι επιστήμονες. Φαίνεται δηλαδή, να αποσπώνται.

Εξηγείται και ότι «αυτό σημαίνει ότι η ινδική πλάκα θα ξεφλουδίσει στα δύο, αντί να σπάσει στα δύο».

Η μελέτη προτείνει ότι το πάνω μέρος θα αναδυθεί και θα αναγκάσει το Θιβέτ να ανέβει ψηλότερα, ενώ το κάτω μισό θα βυθιστεί περαιτέρω στον μανδύα.

Ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος των στοιχείων από ομότιμους, ο Douwe van Hinsbergen, ερευνητής γεωδυναμικής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε στο Science πως «δεν γνωρίζαμε ότι οι ήπειροι θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και αυτό είναι, για την επιστήμη της στερεάς γης, πολύ θεμελιώδες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα