Πώς μπορούμε να κάνουμε τα φάρμακα να λειτουργήσουν γρηγορότερα

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα φάρμακα να λειτουργήσουν γρηγορότερα
Υπάρχουν φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να 'απελευθερώνουν' το δραστικό συστατικό αργά. Για όλα τα άλλα, είναι χρήσιμο να ξαπλώνουμε στη δεξιά μας πλευρά. AP Photo/Patrick Sison

Μελέτη αποκάλυψε ποια στάση βοηθά ένα φάρμακο να κάνει πιο γρήγορα τη διαδρομή για την κυκλοφορία του αίματος. Κατ' αρχάς πρέπει να ξαπλώσουμε.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids πρότεινε πως τα φάρμακα που παίρνουμε απορροφούνται καλύτερα, όταν ξαπλώσουμε μετά την κατάποση. Όχι όπως θέλουμε, αλλά σε μια πολύ συγκεκριμένη στάση.

Η εργασία είχε τίτλο “Υπολογιστική μοντελοποίηση της διάλυσης του φαρμάκου στο ανθρώπινο στομάχι: Επιδράσεις της στάσης του σώματος και της γαστροπάρεσης στη βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου”.

Οι επιστήμονες πήραν τη βοήθεια του StomachSim, προσομοίωση ανθρώπινου στομάχου, βασισμένη σε μαγνητική τομογραφία) π, της προσομοίωσης ανθρώπινου στομάχου σε υπολογιστή, βάσει της μαγνητικής τομογραφίας.

Ανέφεραν πως αφότου πάρουμε ένα χάπι, είναι καλύτερο να ξαπλώνουμε πλάγια, στη δεξιά μας πλευρά. Γιατί όχι στην αριστερή;

Με αυτήν την στάση, η έξοδος του στομαχιού είναι το δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, όπου συμβαίνει η χημική πέψη της τροφής -εκεί καταλήγουν το παγκρεατικό υγρό και η χολή και έχει μήκος 25 εκατοστά), στο υψηλότερο σημείο του. Αυτό σημαίνει πως μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός με τον οποίον ‘φεύγει’ το φάρμακο από το στομάχι σας για να μπει στην κυκλοφορία του αίματος”.

Το να στεκόμαστε όρθιοι, αφότου πάρουμε το φάρμακο είναι καλύτερο από το να ξαπλώσουμε πλάγια στην αριστερή μας πλευρά, ενώ ακόμα καλύτερο είναι να στεκόμαστε όρθιοι και να γέρνουμε λίγο προς τα πίσω. Τα καλύτερα αποτελέσματα ωστόσο, στο StomachSim προέκυψαν στην κατάκλιση, στη δεξιά πλευρά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η στάση οδήγησε στο διπλασιασμό της συγκέντρωσης του ενεργού συστατικού που απελευθερώθηκε.

Οι ερευνητές τόνισαν πως υπάρχουν φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν αργά το δραστικό συστατικό, οπότε είναι χρήσιμο να ρωτάμε τους επαγγελματίες.

Στην απελευθέρωση εμπλέκονται και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως το περιεχόμενο του στομάχου, η κινητικότητα του και η δυναμική του γαστρικού υγρού. Συγκεκριμένα, οι συσπάσεις του στομάχου προκαλούν πίεση και δυνάμεις διάτμησης, οι οποίες δημιουργούν περίπλοκες τροχιές χαπιών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα