Πώς να γίνεις ο ηγέτης της Κίνας

Πώς να γίνεις ο ηγέτης της Κίνας

Το ΚΚΚ ετοιμάζεται να ανακοινώσει το νέο ηγέτη του. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος, εκτός από το να είναι Κινέζος, για να φτάσει στην κορυφή

Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας η νέα γενιά ηγετών της χώρας.

Σε άρθρο του το ΒΒC επιχειρεί να απαντήσει ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας σε ένα από τα πιο μυστικοπαθή και άκαμπτα πολιτικά συστήματα;

Παράλληλα μας δίνει  έναν άτυπο "οδηγό" για όσους θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή του πολυπληθέστερου κόμματος του κόσμου, με τα 80 εκατομμύρια  μέλη.

Ξεκινήστε νέος

Η ηλικία είναι σημαντική στην Κίνα. Αν δεν έχετε ξεχωρίσει για υψηλά αξιώματα ως τα 25, τότε μην προσπαθήσετε.

Ο Xi Jinping και ο Li Keqiang, ο επόμενος πρόεδρος και ο επόμενος πρωθυπουργός αντίστοιχα, μπήκαν στο κόμμα 21 ετών και έκτοτε δεν εργάστηκαν ποτέ έξω από αυτό.

Οι άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν για διαφορετικούς λόγους στο κόμμα. Η  συμμετοχή φέρνει υψηλή θέση και σημαντικά προνόμια, όπως η πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες,  κυβερνητικές θέσεις  και μια ευκαιρία  να συναντήσετε  ανθρώπους  που μπορούν να βοηθήσουν τις επαγγελματικές προοπτικές σας.

Δεν είναι εύκολο να γίνετε μέλος του ΚΚΚ. Το 2011 έκαναν αίτηση 22 εκατομμύρια  άτομα και έγιναν δεκτά μόνο τα 3 εκατομμύρια  Το ΚΚΚ είναι το μεγαλύτερο "ιδιωτικό κλαμπ" στον κόσμο με 88 εκατομμύρια μέλη.

Επιλέξτε φατρία

Ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει πόσο μακριά θα πάτε είναι αυτός που θα σας προωθήσει.

Αν είστε παιδί υψηλόβαθμου αξιωματούχου, τα πράγματα είναι πιο εύκολα: πάτρονάς σας θα είναι ο πατέρας σας.

Οι μισοί από τους ανώτατους ηγέτες της Κίνας σήμερα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και αποκαλούνται "πριγκιπόπουλα".

Η άλλη σημαντική φατρία που είναι γνωστό ως "tuanpai", άνθρωποι σαν τον απερχόμενος πρόεδρος Hu Jintao, που έχουν αναρριχηθεί  μέσα από την Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο ομάδες  μάχονται για το ποια θα επικρατήσει.

Να φαίνεστε ταπεινός

Ιστορικά οι ηγέτες της Κίνας κυβερνούν με αίσθηση ηθικής. Το ΚΚΚ πιστεύει ότι έχει το απόλυτο δικαίωμα να κυβερνά, αλλά πιστεύει επίσης ότι έχει το καθήκον να κυβερνά δίκαια.

Οι αξιωματούχοι οφείλουν να δείχνουν στους ανωτέρους τους ότι μπορούν να κυβερνήσουν καλά.

Υποβάλλονται σε ετήσια αξιολόγηση όπου παράγοντες-κλειδί είναι η αύξηση του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα και η κοινωνική σταθερότητα στην περιοχή που διοικούν. Πρέπει επίσης να φαίνεστε ταπεινός.

Οι υπάλληλοι πρέπει επίσης να είναι  ταπεινοί, και να θυμούνται το  σύνθημα του Κόμματος "Υπηρέτησε το λαό".

Ο Απερχόμενος πρωθυπουργός Wen Jiabao έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες της Κίνας, λόγω της ικανότητάς του να επικοινωνεί με τους απλούς ανθρώπους.

Μην είστε επιδεικτικός

Καθώς η οικονομία 'έχει πάρει τα “πάνω” της η διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια του κινεζικού κράτους εξοργίζει τον κινεζικό λαό.

Υπάρχει δυσαρέσκεια στο λαό από τα πλούσια δώρα που έχουν γίνει μια σημαντική πρόσθετη πηγή εισοδήματος.

Το ΚΚΚ απέβαλε τους πιο κραυγαλέα διεφθαρμένους αξιωματούχους και υποστηρίζει ότι έχει τιμωρήσει χιλιάδες.

Το ΚΚΚ γνωρίζει καλά ότι πρέπει να ανεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της διαφθοράς, καθώς εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι. Ως αποτέλεσμα, αφήνονται να πλουτίσουν, αρκεί να μην επιδεικνύουν τον πλούτο τους προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Πώς να γίνεις ο ηγέτης της Κίνας

  Ο Yang Dacai , αξιωματούχος από το Shaanxi, απολύθηκε πέρσι επειδή μια ιστοσελίδα αποκάλυψε πόσα ακριβά ρολόγια διέθετε και αναρωτήθηκε πώς μπόρεσε να τα αγοράσει με τον πενιχρό μισθό του επαρχιακού αξιωματούχου. 

Να είστε άντρας

Μόνο το ένα τέταρτο των μελών του ΚΚΚ είναι γυναίκες. Καμία γυναίκα δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείο του κόμματος, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΚΚΚ. Στο μεγαλύτερο, το 24μελές Πολιτικό Γραφείο, συμμετέχει μόνο μια γυναίκα, η  Liu Yandong .

Προσοχή μη κάνετε το μοιραίο λάθος

Ο πλήρης έλεγχος που ασκεί το ΚΚΚ στην πολιτική και στα ΜΜΕ σημαίνει ότι κάθε λάθος σας μπορεί να είναι το τελευταίο.

Παράδειγμα είναι ο Bo Xilai, πρώην γραμματέας του κόμματος στο Chongqing , που απολύθηκε και αποπέμφθηκε από το ΚΚΚ. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και - παλαιά αγαπημένη του κόμματος -"ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά". Πολλοί όμως πιστεύουν ότι το πραγματικό έγκλημα του Bo είναι ότι αμφισβήτησε τον καθιερωμένο τρόπο άσκησης της πολιτικής.

Το να μην ξεχωρίζετε εκτείνεται και στην εμφάνισή σας: σκούρα κοστούμια και μαύρα μαλλιά - απαγορεύετε να έχετε γκριζάρει.

Εργαστείτε κάπου στην επαρχία

Για ένα κόμμα που δεν εκλέγεται δημοκρατικά είναι σημαντικό οι ανώτατοι ηγέτες του να μη μοιάζουν αποκομμένοι από τον λαό.

Το τμήμα οργάνωσης του ΚΚΚ που αποφασίζει ποιος καταλαμβάνει ποια θέση εξασφαλίζει ότι όλοι οι μελλοντικοί ηγέτες της χώρας θα έχουν υπηρετήσει για ένα διάστημα μακριά από το Πεκίνο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Jintao πέρασε τέσσερα χρόνια στο Θιβέτ, που θεωρείται από τους Κινέζους ως μια ιδιαίτερα επίπονη απόσπαση.

Ένα από τα ανερχόμενα αστέρια ο 49χρονος Hu Chunhua, βρισκόταν κάπου  στην Εσωτερική Μογγολία.

Να είστε αδίστακτος

Το κινζικό σύστημα απαιτεί να είστε ιδιαιτέρως αδίστακτος.

“Αν σας σπρώξουν εκτός συστήματος, θα βεβαιωθούν ότι δεν θα επιστρέψετε ποτέ. Δεν θα χάσετε μόνο τη δουλειά σας, αλλά θα κυνηγήσουν και την οικογένειά σας και θα αμαυρώσουν τη φήμη σας.” αναφέρει ο  Minxin Pei.

Οι επίδοξοι ηγέτες διαβάζουν την "Κατάμαυρη θεωρία" - βιβλίο του 20ού αιώνα που εξηγεί τη σκοτεινή τέχνη της πολιτικής.

Σύμφωνα με το βιβλίο  δυο όπλα απαιτούνται για να πετύχετε: να είστε χοντρόπετσος, δηλαδή να έχετε ανοσία στην ντροπή ή στις ενοχές, και να διαθέτετε μαύρη καρδιά, έτοιμη να πλήξει άλλους για να ωφεληθείτε εσείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κίνα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα προετοιμάζει αλλαγή ηγεσίας

SHARE:

24Media Network