Πώς ο Φάουτσι “άδειασε” τον Τραμπ για τον κορονοϊό, χωρίς καν να πει το όνομά του

Πώς ο Φάουτσι “άδειασε” τον Τραμπ για τον κορονοϊό, χωρίς καν να πει το όνομά του
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι σε τηλεδιάσκεψη του Κογκρέσου AP

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτήσουμε ένα ξέσπασμα, το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε" τόνισε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, σε τηλεδιάσκεψη με το Κογκρέσο.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι, κεντρικό πρόσωπο στην ομάδα κρίσης του Λευκού Οίκου για τον του κορονοϊό, προειδοποίησε την Τρίτη το Κογκρέσο ότι μια πρόωρη άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη προκαλέσει μέχρι στιγμής 82.246 θανάτους κι έχει “γονατίσει” την οικονομία της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει τις πολιτείες να βάλουν τέλος στο κλείσιμο εβδομάδων των οικονομιών τους. Ωστόσο, οι γερουσιαστές άκουσαν μια ζοφερή εκτίμηση από τον δρ. Φάουτσι, όταν Δημοκρατικοί τού έθεσαν το ερώτημα σχετικά με ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο 79χρονος επιδημιολόγος και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) είπε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι πολιτείες θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών να περιμένουν, δηλαδή, να καταγράψουν ενδείξεις, όπως τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, προτού επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Φάουτσι μάλιστα σε μια έμμεση αναφορά του στον Τραμπ (σ.σ.: δεν ανέφερε το όνομα του Αμερικανού προέδρου σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του) υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός «δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Το έχω πει δημόσια πολλές φορές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί πρόκειται για μια ταχέως μεταδιδόμενη νόσο.»

«Η ανησυχία μου είναι ότι (αν οι ΗΠΑ ανοίξουν) θα δούμε εκ νέου μικρές εστίες. οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξάρσεις. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος (αν γίνει άρση του lockdown) να πυροδοτήσετε ένα ξέσπασμα, το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και, στην πραγματικότητα παραδόξως, να μας πάει πίσω, όχι μόνο οδηγώντας σε νέα κρούσματα και θανάτους, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά ακόμα και να μας πάει πίσω στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης» τόνισε ο δρ. Φάουτσι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι σε τηλεδιάσκεψη του Κογκρέσου AP

 

Ο επιστήμονας είπε στην επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων ότι οι προσπάθειες του έθνους να καταπολεμήσουν τον φονικό ιό και τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να επικεντρώνονται στις αποδεδειγμένες πρακτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό και τη μείωση των κρουσμάτων.

Ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου προειδοποίησε, επίσης, ότι ο απολογισμός στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του κορονοϊού με 1,3 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι «πιθανόν υψηλότερος» από τα επίσημα στοιχεία, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τους ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους.

Η σύγκρουση με Ραντ για το άνοιγμα των σχολείων

Ο αξιωματούχος της δημόσιας υγείας κατά την τηλεδιάσκεψη ήρθε σε σύγκρουση με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ σχετικά με το πότε θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας μεν ότι δεν είχε τον τελευταίο λόγο για αποφάσεις που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει να αγνοείται ο κίνδυνος για τα παιδιά.  

Μέλος των Δημοκρατικών του Τραμπ, ο Πολ αμφισβήτησε την ακρίβεια των μοντέλων που προβλέπουν την πορεία της πανδημίας και είπε ότι πίστευε ότι θα ήταν λάθος να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία. «Με όλο το σεβασμό, δρ. Φαούτσι δεν νομίζω ότι εσύ αποφασίζεις στην τελική. Δεν νομίζω ότι είσαι το μόνο άτομο που παίρνει μια απόφαση» είπε ο γερουσιαστής. 

«Δεν θεώρησα ποτέ πως είναι εγώ αυτός που θα αποφασίσω ή η μόνη φωνή που πρέπει να ακουστεί» απάντησε ο επιδημιολόγος. «Είμαι επιστήμονας, γιατρός και αξιωματούχος δημόσιας υγείας. Δίνω συμβουλές σύμφωνα με τα καλύτερα επιστημονικά στοιχεία… Δεν δίνω συμβουλές για οικονομικά θέματα. Δεν δίνω συμβουλές για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημόσια υγεία.» 

«Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για αυτόν τον ιό» συνέχισε ο δρ. Φαούτσι. «Και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Νομίζω ότι καλύτερα να μην θεωρούμε δεδομένο ότι τα παιδιά έχουν ανοσία», πρόσθεσε εννοώντας το σπάνιο σύνδρομο που πιστεύεται ότι συνδέεται με το νέο κορωναϊό, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον τρία παιδιά στη Νέα Υόρκη και έχει προκαλέσει προβλήματα ε δεκάδες ακόμη. Το σύνδρομο έχει όμοια συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki, όπως πυρετός, δερματικά εξανθήματα, πρήξιμο των αδένων και σε σοβαρές περιπτώσεις, φλεγμονή των αρτηριών.  

Ο 79χρονος κατέθεσε από απόσταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς έχει τεθεί από μόνος του σε καραντίνα, αφού ενδέχεται να ήλθε σε επαφή με κάποιο από τα δύο μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, που διαγνώστηκαν με Covid-19.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα