Πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή σου μέσα σε έναν χρόνο;

Πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή σου μέσα σε έναν χρόνο;
ActionAid Nikolas Kominis - Studio Kominis

Στο Επίκεντρο μικροί καθημερινοί ήρωες βρίσκουν μία ενδυνάμωση διαρκείας με υπηρεσίες και προγράμματα που τους έκαναν να σκεφτούν τη ζωή αλλιώς, να βρουν ξανά την ελπίδα και το χαμόγελό τους και κυρίως τη δύναμη να αλλάξουν οι ίδιοι τη ζωή τους προς το καλύτερο

Το να αλλάξει κάποιος τον τρόπο ζωής του και κατ’ επέκταση τον τρόπο σκέψης του, είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να καταφέρει. Το να το κάνει ενώ αντιμετωπίζει δυσκολίες πάσης φύσεως, προσωπικές, οικονομικές, ψυχολογικές, κάνει το εγχείρημα ακόμα δυσκολότερο και αυτούς που το προσπαθούν και τα καταφέρνουν, μικρούς ήρωες.

Τέτοιοι «μικροί» ήρωες περνούν καθημερινά την πόρτα του Επίκεντρου, του κέντρου στήριξης που δημιούργησε η ActionAid πριν ένα χρόνο στον Κολωνό, για να υποστηρίξει παιδιά, εφήβους και ενήλικες που έχουν έρθει αντιμέτωποι με κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, μέσα από ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν.

Το να σταθείς όμως στα πόδια σου είναι κάτι δύσκολο που παίρνει χρόνο. Γιατί θέλει δύναμη ψυχική, ενώ είσαι 57 ετών και χάνεις τη δουλειά σου, να πρέπει να μάθεις κάτι νέο για να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας. Και θέλει πείσμα ενώ αντιμετωπίζεις για χρόνια τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου σου, να αποφασίζεις ότι δεν πάει άλλο. Ή ενώ είσαι άνεργος και άστεγος χωρίς κανένας να είναι στο πλευρό σου, εσύ να παραμένεις αισιόδοξος και να καταφέρνεις ώσπου να καταφέρεις να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Άνθρωποι σαν τον Στάθη, τη Λουκία, την Ιωάννα, τον Δημήτρη και εκατοντάδες άλλους, βρήκαν στο Επίκεντρο, όχι μία πρόσκαιρη υποστήριξη αλλά μία ενδυνάμωση διαρκείας με υπηρεσίες και προγράμματα που τους έκαναν να σκεφτούν τη ζωή αλλιώς, να βρουν ξανά την ελπίδα και το χαμόγελό τους και κυρίως τη δύναμη να αλλάξουν οι ίδιοι τη ζωή τους προς το καλύτερο. Γιατί όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν ότι ο κόσμος που έχουμε δημιουργήσει είναι προϊόν της σκέψης μας. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος αν δεν αλλάξει και ο τρόπος που σκεπτόμαστε.

Αυτό έκανε και ο κ. Χρήστος, ο οποίος όντας άστεγος και χρόνια κάτω από το όριο της φτώχειας, παραπέμφθηκε στο Επίκεντρο για ψυχολογική ενδυνάμωση. Μετά την πρώτη συνεδρία με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας, αισθάνθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται γι’ αυτόν. Σιγά σιγά άρχισε να νιώθει περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό του. «Μου ανεβάζουν τη ψυχολογία και με έχουν βοηθήσει να βρω δουλειά. Θα ξεπεράσω και το ψυχολογικό το πρόβλημα και θα βρω και λύση» λέει πια ο ίδιος.

ActionAid Nikolas Kominis - Studio Kominis

 

Και οι μικροί όμως, κάτοικοι της πόλης, έχουν ιδιαίτερη θέση στο Επίκεντρο. Για τον Γκάμπριελ, η ρομποτική έγινε η αφορμή για να μάθει να συνδυάζει πράγματα και να φτιάχνει τις δικές τους κατασκευές. Πλέον νιώθει ευγνώμων και εύχεται το Επίκεντρο να μείνει στην περιοχή του πολλά χρόνια. Μέσω του θεάτρου, της ρομποτικής, των εικαστικών και άλλων καινοτόμων δραστηριοτήτων, έφηβοι και μικρότερα παιδιά, παίρνουν τις βάσεις για να ανακαλύψουν νέους κόσμους, ταλέντα και δεξιότητες και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στους ενεργούς πολίτες του αύριο.

O Γιώργος Χατζηιωαννίδης, εξειδικευμένος ειδικός παιδαγωγός και υπεύθυνος εκπαίδευσης του Επίκεντρου, είδε την αλλαγή από κοντά.  Κάνοντας ο ίδιος μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά δημοτικού και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των προγραμμάτων του Επίκεντρου, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, παρατήρησε τη βελτίωση στην συμπεριφορά τους αλλά και στις σχολικές τους επιδόσεις. «Τα βιώματα επιτυχίας φέρνουν σταδιακά την αλλαγή και έτσι τα παιδιά κατανοούν ότι οι προσπάθειές τους έχουν αποτέλεσμα, καλλιεργούν τις δεξιότητές τους και τελικά ενισχύουν την προσωπική τους ανάπτυξη».

Μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του το Επίκεντρο εξυπηρέτησε 1.032 άτομα. Το 80% των ενηλίκων που το επισκέφθηκαν ήταν άνεργοι. 40 από αυτούς κατάφεραν να βρουν εργασία αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Επίκεντρο έγινε για τους περισσότερους ένα δεύτερο σπίτι, μία αγκαλιά, ένας φίλος. Για τον κ Δημήτρη που επισκέφθηκε την υπηρεσία εύρεσης εργασίας, το Επίκεντρο είναι «ένα δώρο. Ένα ωραίο δώρο».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Επίκεντρο ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα